Târgul de Crăciun şi tarabele pline de chinezisme sunt ignorate de turişti, fie ei români sau străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La standurile din cadrul Târgului de Crăciun se vând şi podoabe de brad

Deşi e unul dintre evenimentele de amploare din Timişoara, Târgul de Crăciun atrage puţini vizitatori străini. Cel mai important eveniment organizat în centrul oraşului este puţin promovat. Străinii preferă alte destinaţii din Europa.

Timişoara este Mica Vienă doar în teorie. Când vine vorba de comparaţia dintre târgul de Crăciun din capitala Austriei şi cel din capitala Banatului, cea mai mare diferenţă este cea de prestigiu şi de numărul de turişti care îşi fac timp să viziteze târgul.

„Ştiu că e un venit în plus pentru oraşul nostru dacă avem turişti în oraş şi dacă tot au venit până aici pot să vadă şi Târgul de Crăciun din centru. Cred însă că ar trebui să fie un pic mai autentic. În loc să aducă lucruri din China, pot să le facă ei şi cred că oamenii mai mult ar aprecia.”, a spus Marius Raica, de 26 de ani, inginer.

Slab promovat

Târgul care are loc an de an cu ocazia Crăciunului atrage în special turişti din regiune. „Vin oameni din restul ţării. Pentru ei este o atracţie ca în orice alt oraş. Străini vin mai puţini doar pentru Târg. Poate cei din Serbia care mai vin în weekend. Oricum, toţi cei care vizitează Timişoara în perioada sărbătorilor trec prin centru”, a spus Lavinia Petruţ, angajat al Infocentrului Turistic din Timişoara.

Dacă în perioada verii, numărul turiştilor care trec prin Timişoara ajunge să depăşească lunar 2.600 de persoane, în sezonul sărbătorilor de iarnă, tot mai puţine persoane vizitează oraşul de pe Bega. Acesta este un alt motiv pentru care evenimentul tradiţional nu are foarte mulţi vizitatori veniţi din străinătate.

„Târgul de Crăciun de la noi este un târg destul de mare, poate fi o atracţie. Probabil că ar trebui să i se facă mai multă publicitate”, a spus Lucia Solomon, reprezentant al Infocentrului Turistic din Timişoara. Conform înregistrărilor Infocentrului, în luna decembrie trec pe acolo aproape 500 de turişti străini. „Poate am putea atrage mai mulţi turişti cu Târgul de Crăciun. Anul trecut am avut şi fluturaşi care îl promovau. Acum este anunţat pe site-ul Infocentrului”, a mai spus Lucia Solomon.