Românii nu se dau în vânt după ciocolata caldă. „Noi bem vin fiert şi ţuică fiartă atât pentru prevenire, cât şi pentru vindecare“
0În zilele friguroase de toamnă-iarnă, ceva cald face întotdeauna bine organismului. O băutură perfectă, care încălzeşte şi totodată energizează, este ciocolata caldă.
Ciocolata caldă este una dintre băuturile preferate de occidentali în perioada de iarnă. Deşi este apreciată şi în România, se pare că această băutură nu este tocmai printre preferinţele românilor. O spune chiar celebrul bucătar bănăţean Uica Mihai, care a avut pe vremuri, la Reşiţa, o mică tarabă cu băuturi calde.
„Ciocolata caldă a intrat mai târziu în România. Nu are o tradiţie prea îndelungată. Chiar pot să spun că nu a prins la noi, nu are cine ştie ce popularitate. Ştiţi că se bea cicolată caldă iarnă, să te încălzeşti. La noi se bea altceva pentru asta. Românul e cu vinul fiert, cu ţuica fiartă. El asta bea pentru prevenire şi pentru vindecare. Am văzut asta şi când aveam o cabană cu fast-food. Vânzarea de ciocolată caldă nu era grozavă. Vinedeam 20 de pahare pe zi. În schimb, ceaiul şi vinul fiert mergea foarte bine, peste 100 de pahare pe zi”, a spus Uica Mihai.
Importul e cacao a fost monopol în Spania
Ciocolata sub formă lichidă este cunsocută de mii de ani. Era folosit ca şi afrodisiac. Se spune că însuşi Casanova era un mare consumator. Pentru mulţi, ciocolata caldă poate reprezenta, pur şi simplu, un strop de fericire.
Pentru a afla istoria acestei băuturi trebuie să mergem în America de Sud, unde se cultiva din vechi timpuri arborele de cacao. În anii 1600, spaniolii din Mexic obişnuiau să bea ciocolata.
În secolele XVI-XVII-lea, importul de cacao a devenit un monopol pentru Spania. În această ţară s-a deschis şi prima fabrică de fiert ciocolată, iar de aici aveau să se inspire francezii şi austriecii. Cacao se consuma la acea vreme doar sub formă de băutură. De abia în secolul al XVIII-lea a apărut experienţe cu ciocolata în stare solidă, datorită olandezului C.J. van Houten. În mod oficial, de abia în 1847 a fost inventat tableta de ciocolată, de către fraţii Nestle din Elveţia.
"Era o băutură simandicoasă"
Bucătarul Uica Mihai susţine că ciocolata caldă se făcea pe vremuri din unt de cacao, amestecat cu smântână foarte grasă şi trestie de zahăr.
„Era o băutură mai simandicoasă, se bea la întâlniri speciale. Azi se consumă generalizat. Există aceste automate care dau ciocolată caldă, există pliculeţe cu praf de ciocolata caldă instant. Acestea conţin, în general, o pudră uscată de lapte, cafea şi puţină cacao”, declară Uica Mihai.
Acesta ne-a oferit şi reţeta sa pentru ciocolată caldă. Este foarte simplu de preparat.
„Se fierbe separat un sirop de zahăr. Avem nevoie de 100 de grame de zahăr, 20-30 de mililitri de apă. Acesta se amestecă apoi cu cacao şi lapte gras. Băutura se serveşte fierbinte. Poate fi consumat cu diferite arome, scorţişoara, mentă, vanilie, şi altele”, a afirmat bucătarul.
Există însă o reţetă şi mai uşoară. „Un baton de ciocolată de bună calitate se pune la încălzit cu lapte”, a adăugat Uica Mihai.
Citiţi şi:
Secretele pleşcaviţei, deliciosul „hamburger“ sârbesc care i-a cucerit pe bănăţeni după Revoluţie
Cum a luat naştere gulaşul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria
De unde provin clătitele, desertul răspândit în toate colţurile lumii VIDEO
Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară
Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“