Promenadă pe fosta stradă Evreiască: s-a redat timişorenilor o arteră istorică GALERIE FOTO
0Strada Mărăşeşti retrăieşte momentele de altă dată, când era una dintre zonele importante ale Cetăţii Timişoarei.
Cândva se numea Erzsebet utca, dar şi strada Evreiască, având în vedere că aici a existat şi este şi astăzi sediul comunităţii iudaice, cât şi Sinagoga din Cetate, una din cele mai interesante monumente istorice din oraş, ridicat între 1863-1865, după planurile arhitectului vienez Ignatz Schumann.
GALERIE FOTO
Zeci de ani a fost dată uitării, devenind o stradă blocată de maşini parcate pe o parte şi alta a străzii, sufocată şi poluată de traficul intens. Cei care străbăteau strada o făceau cu paşi repezi, doar să scape cât mai repede de acolo. Nimeni nu a avut timp şi nici dispoziţie să se uite în sus. Unii treceau de sute de ori pe lângă sinagogă fără să realizeze frumuseţea şi deocraţiile simbolice specifice cultului mozaic.
A devenit o stradă pietonală
Strada Mărăşeşti a fost transformată de municipalitate în stradă pietonală şi, în cele câteva zile de la darea în folosiţă, a devenit deja una din cele mai circulate alei de promenadă din oraş. Strada începe din centru, trece pe lângă Teatrul Naţional, se continuă pe lângă Sinagoga din Cetate. de altfel, sinagoga şi-a deschis porţile pentru vizitatori, care pot intra să viziteze lăcaşul de cult mozaic.
GALERIE FOTO
De partea cealaltă a drumului se află primul spital din Timişoara, de după eliberarea oraşului de către trupele habsburgice. Acesta a fost construit între anii 1744-1745. A fost bombardat în timpul Revoluţiei din 1848, dar a fost refăcut la mijlocul secolului XIX-lea.
Mai jos, se află Spitalul Militar, unde la 5 februarie 1847 s-a efectuat prima anestezie cu eter din Imperiul Austro-Ungar, la 112 zile de la premiera mondială făcută la Boston.
Vizavi se află sediul comunităţii evreieşti din Timişoara. O altă clădire impunătoare adăposteşte Consulatul Onorific al Austriei, care poate fi admirată acum în toată splendoarea ei.
De pe strada Mărăşeşti se poate trece în Parcul Botanic, fiind realizată o trecere de pietoni.
Adoptată de germanii de la Continental
Strada Mărăşeşti este prima din programul „Adoptă o stradă”, un sistem implementat cu succes la New York sau Manchester. Primii stăpâni sunt cei de la compania Continental, care au investit pentru început 25.000 de euro, pentru mobilier stradal, bănci şi flori.
“Proiectul se adresează companiilor, asociaţiilor, diferitelor organizaţii neguvernamentale care doresc să se implice în comunitate. Pot contruibui la curăţarea clădărilor, la amenajări, la punerea de coşuri de gunoi, mobilier stradal, pot avea grijă de curăţenia generală, de vopsire, totul fiind făcut prin voluntariat”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Strada pietonală Mărăşeşti a fost inaugurată cu ocazia Zilei Internaţionale a Mobilităţii, cu concerte susţinute de Fanfara Big Band şi trupa Splash, expoziţii de fotografii, târg de antichităţi şi demonstraţii pe picioroange.
GALERIE FOTO