Program post-masteral în domeniul adopţiei, la Universitatea de Vest din Timişoara
0Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Cleveland au început, vineri, un program pilot post-masteral în adopţie, în cadrul căruia 30 de practicieni români vor fi pregătiţi, prin cursuri online, de profesori americani, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele ORA, Bogdan Panait.
Programul post-masteral de formare în consilierea în adopţie se va derula în anul universitar 2013-2014 şi va fi susţinut de o echipă din SUA, cu sprijinul echipei locale de la departamentul de asistenţă socială Timişoara.
Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) a precizat că echipa de implementare a proiectului este alcătuiră din prof. Victor Groza, personalitate recunoscută internaţional în domeniul adopţiilor, care lucrează în cadrul Mandel School of Applied Social Sciences Case Western Reserve Cleveland University, Zoe Breen Wood, Phd., conferenţiar la aceeaşi universitate, şi Karen Rosenberg, supervizor clinician pentru modulul de formare din acest program.
Zece dintre cei 30 de cursanţi vor fi selectaţi pentru supervizare - modul care va dura şase luni pentru transferul de cunoştinţe şi deprinderi. La final, ei vor primi un certificat eliberat de Universitatea Cleveland, mai arată Mediafax.
Printre subiectele programului de formare sunt: practică bazată pe dovezi în adopţie, cum să vorbeşti cu copilul aflat la diferite vârste despre adopţie, înţelegerea modului în care genetica şi părinţii biologici afectează evoluţia copilului adoptat, modele de intervenţie cu aşteptările părinţilor, căutarea familiei biologice, strategii specifice de recrutare a copiilor de vârste mai mari, pregătirea pentru adopţie a părinţilor,impactul traumei copiilor adoptaţi şi a familiilor adoptive ăi intervenţiile necesare, potrivirea caracteristicilor copilului cu aşteptările părinţilor sau adoptarea copiilor cu dizabilităţi.
La finalul cursului vor fi acordate două tipuri de certificate: unul de participare la componenta educaţională a formării şi un certificat post-masteral în Consiliere în Adopţii, care va fi oferit doar pentru 10 participanţi selectaţi din rândul celor 30 de la partea teoretică a programului.
"Cei 10 vor beneficia timp de şase luni de o supervizare vizând transferul de cunoştinţe şi deprinderi. Acest certificat va fi eliberat în limba română de către Universitatea de Vest din Timişoara şi în limba engleză de către Case Western Reserve University, Cleveland, OH, USA", a mai spus Bogdan Panait, conform agenţiei de presă Mediafax.
Formarea cursanţilor români va avea loc prin video-conferinţe în spaţiile Universităţii de Vest echipate cu aparatura necesară. Programul de formare va fi agreditat de Colegiul Asistenţilor Sociali. Conform Mediafax, primii 30 de cursanţi sunt angajaţi ai DGASPC-urilor şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale active în domeniul adopţiei din Timiş, Alba şi Argeş.
CITIŢI ŞI:
FOTO Reşiţa are parteneriat cu Universitatea de Vest