Profesorul care a scos elevii din anonimat - Camelia Moț a ocupat locul patru, în Campania ”Profesorii cu care Timișul se mândrește”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă în învățământ de mai bine de două decenii și face parte din tagma profesorilor care au de-a face cu școlile tehnice. Totuși, Camelia Moț a reușit să aducă performanța în rândul elevilor codași la învățătură. 

La 49 de ani, "doamna profesoară"  socializează cu elevii ei pe Facebook și face tot ce îi stă în putere să îi includă pe piața muncii. Camelia Moț predă la Colegiul Tehnic Azur materii tehnice. Ea s-a remarcat însă prin activitățile extracuriculare pe care le-a promovat în rândul elevilor săi. De câțiva ani, dascălul colaborează cu un ONG internațional, prin intermediul căruia îi încurajează pe tineri să își descopere propriile aptitudini, pentru ca mai târziu să își găsească un loc pe piața de muncă. Voluntariatul și dezvoltarea personală sunt printre principalele valori pe care dascălul le promovează în rândul elevilor săi. Acum un an, femeia a reușit să pună pe picioare proiecte de anvergură, în care a implicat peste 2.000 de elevi din Timiș. Împreună cu aceștia, Camelia Moț a reușit să îi sprijine pe tineri să își înființeze un ONG virtual, să pună la cap un proiect și să îl prezinte în fața unei comisii. Astfel, echipa condusă de aceasta a reușit să obțină premiul special pentru antreprenoriat pe țară, la concursul "Company of the Year". Tinerii au înființat astfel un ONG virtual, orientat pe ajutorul copiilor cu leucemie și au reușit să contribuie chiar cu o sumă importantă în contul "Fundației Cristian Șerban". "Au avut foarte mult de învățat din acel proiect. Practic, au făcut exact ce ar face în viața de zi cu zi. Au scris proiectul după criteriile cerute, au făcut calcule de finanțare și s-au ocupat de promovarea lui. Foarte multe elemente le regăseau în teoria materiei mele drept plictisitoare. Așa, au fost fascinați de ceea ce au realizat", a explicat Camelia Moț.

Utilajele firmei care lucrează la autostrada Lugoj-Deva au „răsărit" ilegal în lanul cu grâu al unor oameni

Un alt proiect în care dascălul s-a implicat a reprezentat "Job Shadow Day"- inițiativă care le-a oferit tinerilor oportunitatea de a lucra, pentru o zi, în locul în care și-au dorit. Profesorul a făcut peste 100 de drumuri din timpul ei liber, pentru a intermedia relația dintre elevi și angajatori. "Practic, fiecare a avut șansa să lucreze pentru o zi, acolo unde ar vrea să se angajeze câd termină studiile", a explicat aceasta. În urma experienței, unii elevi s-au reorientat, alții au păstrat legătura cu angajatorii și și-au găsit un loc pe piața de muncă.
Camelia Moț nu face parte din profesorii clasici sau plictisitori. "Copiii trebuie ascultați, încurajați și susținuți", spune aceasta. Femeia își axează lecțiile spre discuții libere și cât mai multe aplicări practice. Astfel, de-a lungul anilor, a reușit să convingă elevii să nu mai chiulească. "La clasa mea, sunt toți prezenți. Dacă unul lipsește, este pentru că nu ajunge la școală. Asta pentru că îi tratez cu respect și încerc să îi înțeleg. Pentru mine, fiecare elev este o poveste. Chiar și cel mai slab la învățătură merită respectat", spune dascălul.
Ba mai mult, femeia este prietenă cu elevii ei pe Facebook, le dă like-uri și caută să îi implice în cât mai multe activități de voluntariat. "Pentru mine este cea mai mare satisfacție - să văd că am reușit să fac un elev erogant, dezinteresat să își schimbe atitudinea și să vină cu plăcere la școală", a conchis aceasta.