Prima sentinţă în dosarul procurorului – profesor care s-a vândut pe făină, ulei şi jambon de porc. Un coleg avocat, cumpărat cu whisky şi pahare de cristal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au emis prima sentinţă în dosarul în care procurorul cărăşean Valentin Cârstea, fost profesor la Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj, este judecat pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar mai este judecat şi un avocat, profesor la Universitatea din Lugoj. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

La aproape un an de la trimiterea în judecată, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au pronunţat prima sentinţă în dosarul de corupţie în care este judecat procurorul Valentin Cârstea. Magistratul a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie comise atât din calitatea de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, cât şi din calitatea de profesor al Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj.

Potrivit procurorilor DNA, procurorul Cârstea, „în calitate de cadru didactic (conferenţiar) la Universitatea Europeană „Drăgan” din municipiul Lugoj, a promovat o persoană, denunţător în cauză, la disciplina pe care o preda, fără ca denunţătorul, student la unitatea de învăţământ menţionată, să se prezinte efectiv în data şi locul susţinerii acestui examen”. Procurorii DNA au mai arătat că  magistratul a completat documentele de examinare cu nota opt acordată studentului.

Rechizitoriul de trimitere în judecată a mai scos la iveală faptul că în cursul anului 2013, procurorul Cârstea „s-a angajat faţă de denunţător că va desfăşura activităţi persuasive pe lângă alte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj, astfel încât să le determine să îl promoveze ilegal pe denunţător la toate examenele pe care acesta urma să le susţină de-a lungul anilor de studii, inculpatul având reprezentarea împrejurării că studentul nu intenţionează şi nici nu se va pregăti la disciplinele de studiu pentru ca, pe baza propriilor cunoştinţe dobândite, să poată promova acele examene”. În schimbul ajutorului acordat, procurorul a primit mai multe bunuri, printre care şi produse alimentare: făină, ulei şi un jambon de porc.

Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş este acuzat şi de faptul că a primit de la studentul său un laptop şi un televizor pentru a-i rezolva un dosar penal. De asemene, în circuitul şpăgilor a fost atras şi avocatul Ion Negru, profesor şi el la Universitatea Drăgan. „Inculpatul Negru Ion, avocat în cadrul Baroului Timiş, în calitate de cadru didactic al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj şi-a exercitat fraudulos atribuţiunile de titular al catedrelor de „Istoria Statului şi Dreptului Românesc” şi „Drept Roman” şi l-a promovat pe acelaşi denunţător la examenele susţinute în datele de 12.03.2014 şi 16.10.2014, ocazii cu care denunţătorul i-a şi remis avocatului Negru Ion o sticlă cu whisky, precum şi un set constând într-o sticlă de cristal pentru băuturi şi şase pahare din cristal, în valoare totală de 581 lei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

În urma procesului judecat pe fond la Curtea de Apel Timişoara, procurorul Valentin Cârstea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de patru ani. Procurorul a fost obligat şi la prestarea unui număr de 120 de ore de muncă în folosul comunităţii, lucrând în cadrul Primăriei municipiului Reşiţa sau al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin. Avocatul Ion Negru a fost condamnat la un an, şase luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen  de doi ani. Avocatul a fost obligat să presteze şi 60 de ore de muncă în folosul comunităţii. Sentinţa poate fi atacată la Curtea Supremă.