PORTRET: Andrei Simu informaticianul căţărător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Simu

Tânărul timişorean este membru fondator al clubului Alternative TM, care reuneşte oameni pasionaţi de tot ceea ce înseamnă munte.

Andrei Simu îşi dedică o mare parte a timpului său liber sportului, în principal „climbing & mountaineering”. „Pasiunea pentru căţărare a venit ulterior pasiunii pentru mersul la munte. Sala este un mod de antrenament, normal că prefer oricând căţăratul pe munte. Însă sala oferă cadru pentru competiţii, iar în plan sportiv, pur competiţional, are valoarea ei”, a spus tânărul bănăţean.

Mardale, cum îi spun prietenii, a început să ia căţărarea în serios odată cu înfiinţarea clubului Alternative TM, însă practică şi alte activităţi legate de munte. „De vreo 11 ani am început căţărarea, iar mai serios de cam şapte. N-am căutat să devin un căţărător foarte bun, încerc să-mi cresc nivelul tot timpul, însă pe mai multe planuri, nu doar la asta. Cu bicicleta, la schi, tot ce ţine de munte. Iar dacă nu îţi dedici tot timpul unei anume activităţi, nu poţi să ajungi în vârf, dar poţi deveni mai bun,în timp”, este de părere Andrei Simu, care este de meserie inginer de software.

Clubul pasionaţilor de munte
Alternative TM a fost fondat în 2002, iar Andrei Simu a fost chiar primul preşedinte. „Clubul a fost creat ca o alternativă. Oferă un cadru în care tinerii şi nu numai pot să practice sporturi de munte, să facă schimb de experienţă. În timp, a devenit un pol foarte important în ţară, pentru că efectiv funcţionează ca un club, nu doar pe hârtie. Are membri din ce în ce mai mulţi, oameni care fac lucruri interesante pentru comunitatea din toată ţara. Sunt mai multe cluburi în ţară, însă majoritatea se rezumă la activităţi pe plan local, de mică anvergură, pe când noi organizăm evenimente, facem expediţii şi ne-am câştigat astfel un renume”, a spus timişoreanul.

Clubul căţărătorilor organizează constant acţiuni şi evenimente în domeniu, profitând şi de condiţiile existente la Timişoara. „Practic, Campionatul Naţional de Escaladă se desfăşoară în Timişoara, la Mall, pentru că acolo este unul dintre puţinele panouri de escaladă din ţară. Iar aici, la sală, facem etape din campionatul naţional de bouldering, care înseamnă înălţimi mai mici, dar dificultate mare”, a explicat Andrei Simu.

„Merg şi eu la concursuri, însă nu neapărat pentru a face performanţă. Dacă merg undeva, particip indiferent de nivelul meu de pregătire în comparaţie cu ceilalţi sportivi, din simplul motiv că, făcând parte din organizarea mai multor concursuri, ştiu că cineva şi-a dat interesul să organizeze acea competiţie, iar răsplata cea mai mare e să fie concurenţi. Nu am orgolii, pot fi primul sau ultimul, eu mă bucur să particip”, a mai spus tânărul timişorean.

Întrebări şi răspunsuri

Ce faci în viaţa de zi cu zi?
Inginer software, lucrez la calculator, ca mulţi alţii. Îmi place ce fac pentru că, lucrând într-o firmă mai mică, am proiecte diverse, nu e monoton. În timpul liber, în principiu fac sport. Volei, baschet, căţărare, mai merg la meciurile lui Poli. Majoritatea sfârşiturilor de săptămână le petrec la munte.

Cât costă pasiunea pentru căţărat?
Pentru sală nu ar fi foarte scump, ai nevoie doar de o pereche de papuci de căţărat, care, în funcţie de calitate, costă până la 120 de euro şi o pungă de magneziu, pentru aderenţă, care costă în jur de 30 de lei. Pentru un perete de escaladă mai ai nevoie de ham, coardă şi bucle, totul putând ajunge până la 300 de euro, în funcţie de calitate. La munte ai neovie de echipamente în plus, începând de la cască, geacă de ploaie, eventual o lanternă.

Ce-i place
„Sunt un tip sociabil, îmi plac cercurile în care mă învârt, mai ales oamenii pasionaţi de un stil de viaţă mai sănătos, care au o pasiune, fie ea de natură sportivă sau altceva. Îmi plac oamenii cu iniţiativă, cu atitudine”, a spus tânărul căţărător.

Ce nu-i place
Andrei Simu nu suportă mitocănia. „Nu-mi plac oamenii din România care aruncă gunoaie pe jos la semafoare. Am observat asta călătorind mult, la semafoarele de la porţiunile de drumuri unde se lucrează”, a spus timişoreanul.

Profil
Născut. 7 decembrie 1980, Timişoara.
Educaţie. Automatică şi Calculatoare Timişoara.
Experienţă. 11 ani în diverse sporturi montane.