Începe festivalul de film Ceau, Cinema!, ediţia de pandemie. Râdem, dar nu se intră în incintă cu febră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceau, Cinema! a ajuns la ediţia a şaptea

Proiecţii în aer liber, masterclass-uri şi dezbateri online şi ateliere de film pentru tineri fac parte din programul ediţiei limitate din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc de joi până duminică la Timişoara.

Ediţia a şaptea se desfăşoară exclusiv în aer liber, la Grădina de Vară „Capitol”, în fostul cinematograf „Arta” şi în curtea Institutului Francez, cu respectarea măsurilor de protecţie şi de distanţare impuse de autorităţi.

Festivalul va fi deschis cu premiera la Timişoara a filmului „Ivana cea Groaznică” (2019), urmată de o discuţie online cu regizoarea sârbo-română Ivana Mladenović. Proiecţia este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim. 

Ceau, Cinema! prezintă în avanpremieră „Păr” (2020), cel mai nou documentar, despre „rezistenţa prin păr” în timpul comunismului, realizat de regizorul timişorean Florin Iepan, care va fi prezent la proiecţie împreună cu editorul de imagine Călin Meda. Cei doi vor participa la o discuţie cu publicul şi după un alt film recent al lor, „Eugeniu, prinţul nostru cel de toate zilele” (2019), despre celebrul personaj istoric Eugeniu de Savoya.

Tot în cadrul secţiunii Filme Bănăţene va fi arătat pentru prima dată în România şi scurtmetrajul documentar „Jurnalul meu de România” (2019), de Carmen Lidia Vidu. Filmul o are în centru pe actriţa timişoreană Daniela Török, ce va fi prezentă la proiecţie.

Comediile „Enormă” (2019), de Sophie Letourneur, prezentată în premieră în România, şi „Paradisul, probabil” (2019), de Elia Suleiman, premiată la Cannes, precum şi animaţia „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian, vor putea fi văzute la Ceau, Cinema! în cadrul „Zilelor Filmului de Umor à la française”, organizate în acest an împreună cu Institutul Francez din Timişoara. 

De o proiecţie specială va avea parte cel mai premiat film francez al ultimului an, „Mizerabilii” (2019), de Ladj Ly.

Pentru că tema ediţiei din acest an este comedia, programul cuprinde una dintre cele mai cunoscute satire clasice la adresa comunismului ale cinematografiei maghiare, „Martorul” (1969), de Péter Bacsó, prezentată în versiune necenzurată restaurată, cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti.

În afara proiecţiilor de film, Ceau, Cinema! propune în acest an şi o secţiune de trei discuţii online cu cineaşti români, sprijinită de Consiliul Judeţean Timiş. Invitaţii masterclass-urilor sunt regizorul Adrian Sitaru, scenaristul Alex Baciu şi actriţa Maria Popistaşu.

În plus, în timpul festivalului va avea loc o dezbatere despre starea criticii de film, pornind de la volumul recent apărut„Viaţa, moartea şi iar viaţa criticii de film” (Polirom), de Andrei Gorzo, care va fi prezent la Timişoara. 
 

Cu sprijinul Asociaţiei Culturale Contrasens se va desfăşura atelierul de educaţie pentru tineri Ceau, Cineva!. Participanţii vor asista la trei întâlniri despre cinema: prima va fi cu regizoarea Ivana Mladenović şi va avea loc online, iar celelalte două îi vor avea ca invitaţi pe criticii Andrei Gorzo şi Ionuţ Mareş.

Programul integral este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele pot fi achiziţionate online, pe iabilet.ro. În cazul anulării unei proiecţii din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, banii pe bilet vor fi returnaţi. 

Ajuns la ediţia a şaptea, Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.