FOTO Un protest ratat în judeţul Timiş. Activiştii nu au găsit nemulţumiţi de prospecţiunile de la Cenei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii din Timişoara nu au găsit agricultori în Cenei (la 30 de kilometri de Timişoara) care să fie nemulţumiţi de prospecţiunile care se fac pe terenul lor

Un grup de tineri care militează duminică de duminică în centrul Timişoarei, ba împotriva proiectului de la Roşia Montană, ba împotriva gazelor de şist, au încercat să organizeze o acţiune de prostest în localitatea Cenei.

Aceştia au avut informaţia că sunt cetăţeni nemulţumiţi de activităţile celor de la Prospecţiuni SA, care au început lucrările de explorare a terenurilor în judeţul Timiş, în vedera căutării de petrol şi gaze naturale. Ba mai mult, erau dispuşi să îi ajute pe oameni să îndepărteze cablurile şi echipamentele firmei de prospecţiuni, care sunt pe câmp.

“Am vorbit ieri cu un proprietar, astăzi trebuia să vorbim cu un alt proprietar pe care însă nu-l găsim. Am înţeles că au fost sunaţi oamenii din sat de cei de la Primărie, să li să spună că vor fi despăgubiţi şi să nu îşi facă probleme. Cei de la Prospecţiuni nu vor să vorbească cu noi, spun că nu au voie. Indiferent pentru ce prospectează, lumea nu ştie despre ce este vorba. Nici noi nu ştim. Eu bănuiesc că dacă se va găsi petrol sau gaze, oamenilor li se vor lua pământurile prin expropriere, pentră că aşa e moda mai nou. Nu cred că vor putea face agricultură când se vor pune sonde pe terenul lor, iar lumea trebuie să ştie asta”, a Bogdan Bocşa, unul din activişti.

Văzând că nu au parte de nemulţumiţi cu care să discute, activiştii au mers în sat pentru a împărţi fluturaşe despre “pericolul gazelor de şist”, “fracturarea hidraulică”, “procedeul periulos care ne va afecta”. Aceştia nu au ţinut însă cont că Prospecţiuni SA nu face explorare pentru gaze de şist.

Din contră, oamenii din Cenei s-au dovedit chiar mai bine informaţi decât activiştii. Proprietarii de terenuri s-au arătat mulţumiţi de înţelegerile încheiate cu societatea deţinută de Ovidiu Tender.

“La început nici eu nu am vrut prospecţiuni pe terenul meu. După ce am inţeles ce sa întamplă, mi-au oferit un un preţ despăgubire mulţumitor şi am acceptat. Şi anume am primit 7.000 lei pe hectar, la suprafaţa afectată. Aş fi încântat să găsească petrol sau gaze pe pământul meu”, a spus unul dintre proprietari.

Activiştii susţin că vor reveni la Cenei pentru a face o prezentare pentru săteni, la căminul cultural.

Oamenii au fost mulţumiţi de negocieri

Gabriel Ilaş, primarul din Cenei, susţine că  nu există probleme în comună, iar oamenii au fost mulţumiţi de despăgubirile oferite de Prospecţiuni SA.

“Am vorbit cu doi săteni nemulţumiţi. Ei se plângea de fapt că nu au fost informaţi despre ce se întâmplă pe terenul lor. Nu că ar fi avut ceva împotriva acţiunii de prospectare. Am auzit de la poliţia din localitate că se pregăteşte ceva protest, nu ştiam nimic.

Noi nu putem încuraja sau descuraja pe cineva să nu protesteze. E liber fiecare să facă ce vrea. Mie mi se pare relaţia cu Prospecţiuni normală şi corectă. Am avut întâlniri cu reprezentanţii lor şi agricultori, cu cei mai mari, pentru că ei sunt în principiu vizaţi”, a desclarat Ilaş.

Unul dintre nemulţumiţi are în jur de două hectare, însă perimietrul pe care se prospectează în zona Cenei este de aproximativ 2.000 de hectare.    

“Acum doi ani s-au mai făcut prospecţiuni. Au rămas în urmă, pe camp, doar nişte muşuroi. Ei nu caută gaze de şist, ci zăcăminte de petrol şi gaze convenţionale. Riscurile la momentul prospecţiunii nu există, se foloseşte o cantitate foarte mică de explozibil. La Nakovo, la zece metri de fâşia de frontiera de stat, există instalaţii ale celor de la Gazprom în funcţiunie care exploatează gaz natural. Noi, România, la câţiva metri, nu exploatăm. Spune multe treaba asta. Dacă avem zăcăminte trebuie să exploatăm”, e de părere Ilaş.

Prospecţiune pentru petrol şi gaze convenţionale

Prospecţiuni SA, cea mai mare companie de prospecţiuni geofizice din România, a demarat căutările de petrol şi gaze pe proprietăţile private ale locuitorilor din judeţul Timiş.

„Treaba nostră este să prospectăm zonele pentru petrol şi gaze. Lucrările au scopul de a determina prospecte cu acumulările de petrol şi gaze naturale, lucrări care s-au făcut în această zonă timp de 30-40 de ani, dar care au fost abandonate după 1990. Metodele sunt similare cu cele folosite acum 60 de ani, însă tehnologia folosită este avansată. Practic, noi nu facem munca chirurgului, ci ne ocupă doar de radiografia. Noi suntem ecografii. Facem ecografia scoarţei pământului”, a declarat Mihai Mitroi, vicepreşedintele de la Prospecţiuni SA.


Citiţi şi:

Firma lui Ovidiu Tender începe căutările de petrol şi gaze lângă Timişoara