FOTO Frăţia din Banat: Moblilizare exemplară pentru sinistraţii din Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbia, sub ape. FOTO: Reuters

EXEMPLU Mobilizare de amploare în Timiş, unde comunitatea locală, cea religioasă, români şi sârbi la un loc, dar şi administraţia publică au demarat o mişcare de forţe impresionantă pentru adunarea de bani şi de ajutoare umanitare care vor lua calea Serbiei, înecată în ape

Capitala Banatului dă dovadă, zilele acestea, de o solidaritate impresionată faţă de vecinii din Serbia, ţară care se confruntă, de săptămâna trecută, cu cele mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani. În timp ce de la nivel central reprezentanţii României au reacţionat vag şi cu întârziere în privinţa unui ajutor oferit sinistraţilor de peste hotare, Timiş, judeţ în care comunitatea sârbă este una importantă, cu peste 17.000 de etnici, s-a mobilizat exemplar.
 

Primii care au reacţionat au fost reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe Sârbe, Consulatul general al Serbiei de la Timişoara şi cei ai Uniunii Sârbilor din România. Astfel, în cele trei biserici sârbeşti din Timişoara se strâng bani, pentru această campanie fiind deschise, în acest sens, porţile tuturor lăcaşelor de cult sârbeşti din Banat.

„Este de datoria noastră să facem asta. Sunt fraţii noştri din ţara vecină, care se confruntă cu o catastrofă de dimensiune biblică. Ne-am gândit că este mai oportun să strângem bani, iar fiecare om care donează bani în bisericile sârbeşti primeşte o chitanţă. Ar fi fost mai complicat să strângem produse, mai ales cu trecerea lor peste graniţă”, a declarat Marko Marinko, vicarul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara.

Marko Marinko, vicarul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara Foto: Ştefan Both

Marinko mai susţine că abia de acuma încep problemele grave din Serbia şi că „se mai aşteaptă un val de viitură. Situaţia este gravă chiar şi acolo unde apele se retrag. Rămân animale moarte, case şi terenuri agricole distruse. Este incredibil că jumătate de ţară este sub ape”.


Suporterii ASU Poli, la muncă în Serbia


Pe lângă feţele bisericeşti, suporterii echipei de fotbal ASU Poli Timişoara, care evoluează în Liga a IV-a, au demarat deja o acţiune de strangere de ajutoare pentru cei năpăstuiţi. „Am început, de duminică, să adunăm orice fel de produse. Fiecare dă ce poate, primim orice: haine, alimente, medicamente, apă, pături. Strângem şi bani, până acum am primit 300 de euro“, a declarat Leontin Selezan, patronul restaurantului Yugoslavia din Timişoara, acolo unde se primesc ajutoarele.

Bărbatul, suporter, dar şi unul dintre sponsorii echipei de fotbal ASU Poli, este cu atât mai impresionat de tragedia vecinilor de peste hotare cu cât, deşi este mutat în Timişoara, s-a născut la Vârşeţ (Serbia).


Se strâng ajutoarele la restaurantul Yugoslavia Foto: Ştefan Both

Alături de Selezan s-au mobilizat în acţiune şi membrii galeriei echipei de fotbal ASU Poli, care au anunţat că, sâmbătă, vor pleca în Serbia, în număr de câteva sute, pentru a-i ajuta pe sinistraţi.
 

Campania unui antrenorul de baschet


Sârb născut în Bosnia, la Sarajevo, Dragan Petricevici, antrenorul echipei de baschet BC Timişoara, a pornit o iniţiativă de amploare pentru sprijinirea celor loviţi de puhoaie. La apelul lansat de Petricevici, au răspuns deja Vlad Moldoveanu, căpitanul echipei de baschet a României, Horia Păun, preşedintele  Federaţieo Române de Baschet, reprezentanţii echipelor BC Timişoara, UBT Cluj, BC Slam Bucureşti, precum şi conducerea campioanei României la rugby, RCM Timişoara, cât şi Magda Jerebie, fosta mare jucătoare de baschet.

„Mă bucur că la acest apel am primit deja multe răspunsuri pozitive din partea sportivilor. Este iniţiativa unui simplu cetăţean, însă am sprijinul Ambasadei Bosniei-Herzegovina de la Bucureşti, cât şi a organizaţiei Crucea Roşie Timişoara. Ei ne ajută cu logistica, depozitarea, transportul şi tot ce ţine de un cadru legal. Stângem orice, în afară de bani”, a declarat Dragan Petricevici.

Dragan Petricevici, un sârb născut în Bosnia, mobilizează lumea sportului din România Foto:Ş.B
   

Antrenorul a ţinut să strângă ajutoare pentrun Bosnia tocmai pentru că el este născut pe acele meleaguri.    

“Revărsarea apelor nu ţine cont de naţionalitate şi nici de religie. Refacerea Bosniei şi Serbiei va dura câţiva ani. Bănăţenii sunt oameni harnici şi gospodari, ştiu ce înseamnă să pierzi tot. Mai ales că şi în Timiş au fost inundaţii grave în 2005. Acum sigur că nu poţi să ceri celor de la Iaşi să facă ce fac timişorenii, care se simt apropiaţi şi sentimental de vecinii lor”, a mai declarat Petricevici.

Odată cu mobilizarea comunităţii, şefii primăriei Timiţoara au declarat că, astăzi, vor vota, în şedinţă de Consiliu Local, alocarea de la bugetul municipalităţii a sumei de 100.000 de mii de lei, bani acre vor ajunge la sinistarţii din Serbia. „Vom iniţia o acţiune de strângere de fonduri şi, pe de altă parte, marţi, în consiliul local, voi supune la vot un proiect de alocare a unei anumite sume pentru sinistraţii din ţara vecină, din Serbia. Şi viceprimarul Dan Diaconu lucra la un astfel de proiect, i-am cerut să analizeze posibilităţile. Ne pare profund rău de nenorocirile care s-au abătut asupra confraţilor noştri de peste graniţă, din Republica Serbia, şi suntem solidari cu ei, facem tot posibilul să le venim în ajutor”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei. 

Sârbii au nevoie de ajutoare în aceste momente grele FOTO: Reuters
   

Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei, a luat legătura cu Borko Ilici, viceprimarul oraşului Novi Sad, oraş înfrăţit cu Timişoara, pe care l-a informat de iniţiativa municipalităţii de a le veni în ajutor. Primăria a hotărât deschiderea unui punct de colectare a ajutoarelor, în sala de sport a Grupului  Şcolar Industrial “Emanuil Ungureanu” din Timişoara. Vor fi preluate următoarele bunuri: articole de îmbrăcăminte, medicamente, obiecte de uz casnic şiproduse alimentare. Punctul de colectare va funcţiona începând de marţi, 20 mai 2014, timp de două săptămâni, între orele 10-19, de luni până duminică. 


Coordonarea guvernanţilor
Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri-dimineaţă, că România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi sprijinirea sinistraţilor, precum o pompă de apă, pături, apă şi alimente. „În general, românii se mobilizează la greu, dar trebuie să coordonăm acest lucru, că altfel e haotic“, a spus Ponta. Duminică, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că România va trimite Serbiei şi, dacă este nevoie, Bosniei, ajutoare materiale pentru inundaţii.

Comunitatea internaţională sare în ajutor

Autorităţile din Serbia şi Bosnia au cerut ajutor internaţional pentru gestionarea situaţiei. Paisprezece ţări membre UE s-au mobilizat pentru a furniza material şi experţi, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană.
Primul transport al ajutorului din partea ONU, conţinând generatoare de curent electric, pompe de apă şi bărci de salvare a ajuns sâmbătă pe aeroportul internaţional Nikola Tesla din Belgrad.

Al doilea transport trimis de Naţiunile Unite, conţinând în principal alimente şi apă, a ajuns luni în Serbia. ONU a creat o echipă în cadrul Sectorului pentru situaţii de urgenţă pentru a coordona eforturile de salvare şi a ajuta autorităţile sârbe să gestioneze efectele inundaţiilor. Franţa a trimis 40 de lucrători specializaţi în apărare contra inundaţiilor, alături de echipament adecvat şi bărci de salvare.

Echipe de salvatori din 17 state, echipaţi cu pompe de mare capacitate şi bărci de salvare, conlucrează cu autorităţile sârbe pentru evacuarea sinistraţilor.  Din partea Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, în oraşul Obrenovac acţionează 76 de salvatori. Rusia a mai trimis încă două avioane-cargo încărcate cu ajutoare umanitare, bărci de salvare şi echipament specializat. Germania, Elveţia, Belarus şi Macedonia, precum şi misiunea EULEX au trimis elicoptere.

Alte şapte elicoptere de salvare din Ungaria şi Slovenia sunt coordonate de unitatea de elicoptere din cadrul Ministerului sârb de Interne.  Azerbaidjanul a trimis bărci cu motor, generatoare diesel, pompe de drenaj şi alte echipamente, acestea ajungând luni la Belgrad. Croaţia şi Macedonia au trimis 65, respectiv 25 de tone de apă potabilă, iar reprezentaţi ai diasporei sârbe trimit de asemenea în Serbia alimente şi apă potabilă. Ajutoare au mai trimis şi Israelul, Turcia, şi SUA. (Viorica Marin)

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE Ameninţarea Dunării: care sunt zonele cele mai expuse la inundaţii

62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina. MAE recomandă evitarea acestor zone. Viitura va intra joi şi în România, iar autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău.

    

Ajută-ţi prietenii sârbi! Acum!

Solidaritatea noastră (în vorbe) cu sârbii trebuie să se transforme în acţiune acum! Prietenii noştri din Serbia şi din Bosnia suferă în urma unor inundaţii fără precedent. Dincolo de înţelegerea iminenţei schimbărilor climatice, românii trebuie să îşi ajute semenii sârbi; nicio instituţie nu poate înlocui solidaritatea; ajută-ţi prietenii acum!

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre şi pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani

Autorităţile au emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, valabilă de la ora 10.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemena, specialiştii au emis Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani. Mai mult, a fost emis Cod galben de vijelii pentru mai multe regiuni ale ţării.

Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui

După ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofă din ultimul secol, creşterea debitului Dunării ar putea produce pagube şi în România, inclusiv inundarea unei porţiuni din Autostrada Soarelui, avertizează oficialii.

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre. Dragnea: „Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai“

Autorităţile menţin avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, aceasta fiind valabilă până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria.

VIDEO FOTO Mai multe ţări din Uniunea Europeană trimit ajutoare şi experţi în Bosnia şi Serbia, afectate puternic de inundaţii

Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.

Serbia şi Bosnia, lovite de inundaţii grave. Bilanţul morţilor se ridică la cel puţin 14 persoane

Alte şapte victime ale inundaţiilor din Bosnia au fost descoperite sâmbătă, ridicând la 11 bilanţul morţilor în această ţară, în timp ce în Serbia vecină au fost evacuate peste 15.000 de persoane până în prezent, relatează AFP.

METEO Prognoza pe două săptămâni. După ploile din următoarele zile, vremea se încălzeşte şi vom avea până la 28 de grade Celsius

Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.