EXCLUSIV Povestea timişoreanului care vrea să devină primar într-un oraş de bogătaşi din California

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi Joseph Kiss a emigrat în America în 1983. A revenit în oraşul natal de abia după 30 de ani, din postura de om realizat şi cu gândul să devină primar la Mission Viejo - California.

Desi Joseph Kiss este unul din românii care pot considera că li s-a împlinit “Visul american”. Mulţi au plecat în căutarea unei vieţi mai bune pe “Tărâmul făgăduinţei”, însă pentru a reuşi în America, expemplele au demonstrat-o, trebuie să ai ceva în plus. Timişoreanul Desi J. Kiss spune că a plecat cu gândul să devină american, iar acest lucru crede că este cheia succesului său. 
 

A plecat din România în 1983 şi s-a întors în oraşul natal de abia după 30 de ani, din postura unui om care se consideră realizat.


"Următorul nivel" pentru Desi J.Kiss este să devină primar al oraşului Mission Viejo, din comitatul Orange (statul California), din partea Partidului Republican.


“Sistemul este unul diferit de cel cunoscut în România. Pentru a ajunge primar, mai întâi trebuie să ajung în Consiliul Municipal. Alegerile vor avea loc anul viitor, pe 4 noiembrie, când se votează următorii cinci consilieri. Consilierii sunt cei care aleg primarul şi viceprimarul, din rândul lor. Primarul este schimbat în fiecare an, locul său fiind luat de viceprimar. Şi tot aşa”, a explicat Desi J.Kiss.


Timişoreanul susţine că nu are emoţii şi este ferm convins că va fi unul din noii consilieri municipali din Mission Viejo, care în următorii cinci ani va ajunge să conducă oraşul. 


“Şansele mele sunt foarte mari. Ştiu sigur că voi intra şi în urma sondajelor. Vreau să ajung acolo să ajut comunitatea. În America nu te faci primar să te îmbogăţeşti sau să îţi faci afacerile tale. Te duci să faci ceva pentru oraş”, a afirmat Kiss.


Mission Viejo este un oraş rezidential de aproape 100.000 de locuitori, marea lor majoritatea persoane înstărite. “Oraşul a fost construit în 1963 de Irvine Company, care a elaborat un masterplan cu drumuri în vale şi case pe dealuri. Există şi un lac artificial creat de mâna omului. Este un oraş de excepţie, care nu se confruntă cu probleme financiare. Cel mai important lucru pentru cei care ajungă să conducă oraşul este asigurarea confortului pentru oamenii bogaţi”, a spus Desi J. Kiss.


Mission Viejo a fost numit cel mai sigur oraş din Statele Unite ale Americii, în urma unui sondaj făcut pe documentele de la FBI.


De la Timişoara în SUA


Desi J. Kiss este un inginer, om de afaceri şi profesor universitar, care s-a născut la Timişoara, în 1955. După absolvirea Liceului "C.D. Loga" (pe vremea când se numea Liceul nr. 10) şi copilăria din cartierul Elisabetin, a plecat la Sibiu, pentru Facultatea de Mecanică. Acolo o cunoaşte şi pe viitoarea soţie. Revenit la Timişoara, timp de trei ani lucrează la intreprinderea AEM,  iar pe 10 iunie 1983 a plecat definitiv în America.


“Vroiam o viaţă mai bună, o societate mai dreaptă, care să fie bazată pe principiile democraţiei. Am lăsat la Timişoara casa, maşina, dar şi părinţii şi sora. Am plecat legal, pentru că soţia, care avea un frate în America, era deja plecată de patru ani acolo şi devenise cetăţean american. Eu am fost pe lista Guvernului American. Cei de la Securitate mi-au spus că o să mă lase să plec când va zbura porcul. Când au văzut hârtiile din America, mi-au dat imediat paşaportul”, a povestit Desi J. Kiss. 


 

Şi-a început viaţa americană în oraşul Santa Ana, California, unde soţia avea un apartament în chirie şi o maşină, pe care cei doi aveau să o împartă când plecau la muncă. “În America nu faci nimic fără maşină. Locurile de muncă sunt la zeci de kilometri de locuinţe”, adaugă Kiss.


Ştia că dacă vrea să se realizeze trebuie să se adapteze stilului de viaţă de peste ocean. Pentru primul său job, la o firmă de proiectare, primea şase dolari pe oră.


“În America vin oameni din toată lumea. Să reuşeşti trebuie să înţelegi America. Este o viaţă complet nouă, de la zero. Pentru mine a fost un şoc să plec din sărăcia din România într-un loc unde aveai de toate. Important este să înţelegi modul de lucru şi etica în companiile americane. Când se lucrează nu se stă la ţigări şi cafele. America a ajuns cea mai avansată ţară datorită eficacităţii. Au un sistem bazat pe productivitate, eficienţă şi capacitate intelectuală. Şi acum economia americană este cu cel puţin 50 de ani în faţa Europei. America oferă fiecăruia o oportunitate. Toată lumea are unde să doarmă, o baie unde să se spele şi mâncare foarte ieftină. Depinde de tine”, a mai spus timişoreanul.


Un inginer de carieră


Kiss a obţinut masterul în inginerie la California State University-Fullerton şi a lucrat ca inginer la Disneyland, la Delta Rocket (care aparţine de Boeing) şi a lucrat la proiectarea laboratorului din California care găzduieşte (încă) cel mai mare laser din lume. De zece ani este proprietarul companiei DJK Engeenering, care realizează proiecte rezidenţiale, comerciale şi industriale.


“Am evoluat foarte repede, pentru că eram motivat şi am înţeles sistemul american. Iniţial vroiam ca la vârsta de 50 de ani să am o casă plătită şi 250.000 de dolari în bancă, dar totul s-a realizat după zece ani. Am văzut români care stăteau în chirie, dar îşi cumpărau mobile şi covoare persane. Prima dată trebuie să cumperi casă, nu să plăteşti chirie. De restul o să ai timp mai târziu”, a mai declarat Kiss, care s-a mutat la Mission Viejo în anul 2001.

Candidatul Partidului Republican predă ore şi la Facultatea de Inginerie de la Saddleback College.


După 30 de ani din noua casă


Desi J. Kiss nu a mai venit în România de 30 de ani, dar părinţii, tatăl de 90 de ani, mama de 86, au fost de multe ori în vizită în America. Acum a ţinut să revină în oraşul natal, având în vedere şi vârsta înaintată a părinţilor.


“Am vrut să văd cum arată Timişoara, dar am rămas complet dezamăgit. Nu cred că mă voi mai întoarce vreodată. Este inadmisibil ca patrimoniul oraşului să fie aşa lăsat să se distrugă. Am văzut foarte mulţi cerşetori. Nu am văzut ordine şi disciplină. Am regăsit un oraş foarte mult înapoiat”, a mai spus Desi J. Kiss.
 

Întrebat care ar fi primele lucruri pe care le-ar face dacă ar fi primar în Timişoara, Kiss ne-a spus că ar începe cu curăţenia generală din Primărie. „Nu este nevoie de foarte mulţi angajaţi într-o primărie, care doar cheltuiesc banii din buget”, afirmă Desi J.Kiss.


„O preocupare importantă ar fi crearea locurilor de muncă, oferirea de facilităţi oamenilor de afaceri şi a celor care vor să deschidă o firmă în Timişoara. Apoi m-aş axa pe reconstruirea oraşului şi a infrastructurii deteriorate şi distruse, repararea clădirilor istorice. Nu în ultimul rând aş fi preocupat de atragerea turiştilor printr-o campanie de marketing bazată pe trecutul şi istoria oraşului”, a mai declarat Desi J.Kiss.


Citiţi şi: 
Românul care a contribuit la descifrarea universurilor paralele

Povestea unui cercetător timişorean care a cucerit America: "În România nu puteam intra la medicină" 

Povestea instrumentelor Braun a început la Timişoara: „Am construit o mască de scafandru să pot fugi pe Bega”

Povestea artistului care a fost dat afară din România şi a devenit un sculptor celebru în Germania