O alee prăbuşită într-un parc din Sighişoara a scos la iveală depozite medievale secrete
0O groapă apărută în faţa unei bănci din Parcul Central al oraşului Sighişoara va deveni una din viitoarele atracţii turistice ale oraşului. Aleea era construită peste un secret depozit medieval de alimente.
Astfel de gropi au mai fost descoperite, întâmplător, şi în trecut, în timpul unor lucrări de sistematizare ale oraşului. ”De exemplu, în anii ’60 au mai fost găsite astfel de depozite secrete”, aminteşte Ioan Pascu, istoric şi arheolog, responsabil de sit-ul UNESCO în cadrul Primărie Sighişoara. Doar că, de această dată, depozitul de alimente neperisabile va fi pus în valoare. ”Are aproximativ 2,5 – trei metri adâncime, acesta fiind şi diametrul gropii. Are formă de pară şi este specifică oraşelor medievale”, mai adaugă Pascu. Parcul în care a fost descoperită noua groapă se află în ”oraşul de jos”, aflat la baza cetăţii medievale a Sighişoarei.
Va rămâne groapă
Şi în Piaţa Mare a Sibiului au mai fost descoperite astfel de depozite secrete. În cadrul reabilitărilor centrului istoric din anul 2006, gropile au fost marcate la suprafaţă şi reprezintă unul din punctele de interes ale oraşului fostă capitală culturală europeană.
Aceeaşi intenţie o au şi autorităţile sighişorene. ”Urmează să cuprindem această intenţie şi în bugetul local pentru acest an. Vom comanda studiile necesare, după care aşteptăm soluţiile de punere în valoare. Sper ca anul acesta să începem lucrările necesare”, declară Ovidiu Mălăncrăveanu, primarul oraşului Sighişoara.
Secrete decodate cu trei frânghii
Până la punerea în valoare, groapa descoperită întâmplător urmează a fi conservată, prin umplerea ei cu nisip sau sort. În astfel de gropi erau depozitate alimente greu perisabile (de ex. grâu sau mei), care să fie folosite ”pentru zile negre”. ”Locul exact al acestor gropi era ştiut de puţine persoane. Şi nici acestea nu putea descoperi exact locul de acces în gropi. Fiecare avea câte o frânghie, pe care erau marcate unele puncte prin noduri. Numai folosind trei frânghii, care să fie îmbinate la respectivele noduri, puteai să descoperi accesul în astfel de depozite”, mai spune Ioan Pascu.