Targu-Jiu: Meşterii gorjeni muncesc şi de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Targu-Jiu: Meşterul Nicolae Guţă ne arată rezultatul muncii sale

Expoziţia conţine obiecte din ceramică, ţesături şi cusături tradiţionale obiecte din lemn sculptate şi realizate manual de 17 meşteri din Gorj.

O expoziţie de artă tradiţională românească a fost inaugurată aseară la Muzeul Judeţean. Manifestarea Artă şi Meşteşug conţine creaţiile a 17 meşteri iscusiţi ai Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Astăzi au fost prezentate publicului creaţiile realizate manual de către meşterii pricepuţi din Gorj, precum ţesături, cusături, lăzi de zestre vechi, miniaturi, vase de ceramică, obiecte din lemn sculptate şi lucrări plastice cu motive folclorice inspirate din arta populară.
Unii dintre artiştii prezenţi la expoziţie spun că meseriile vechi sunt apreciate de către persoanele educate.  „De 40 de ani, confecţionez covoare tradiţionale din lână. În general, tinerii nu apreciază munca pentru că nu o cunosc. Ei consideră că e o meserie plictisitoare. Creaţiile mele le cumpără cei de clasa înaltă“, spune Valentina Gheorghe, ţesătoare din Bălăneşti.

Suvenirurile, cele mai căutate

Miniaturile se vând cel mai bine. „Am sculptat linguri cu diverse forme, ou roşu, iepuraşi şi o icoană. O lingură costă între 25 şi 30 de lei, în funcţie de încărcătură. Suvenirurile se caută mai mult pentru a fi oferite drept cadou“, a precizat Nicolae Guţă, sculptor din Bumbeşti-Jiu. Această expoziţie va dura timp de o săptămână. Oricine poate să admire sau să cumpere exponatele tradiţionale. În judeţ sunt puţini meşteri populari care trăiesc din ceea ce vând, însă în Gorj nu există un loc unde să-şi valorifice lucrările. A fost tipărit un catalog care cuprinde fotografii cu informaţii despre meşterii populari şi creaţiile lor.

Primul stand dedicat artei populare

La Târgu-Jiu va fi înfiinţat primul stand cu vânzare a produselor de artă populară chiar înainte de sărbători. „Din păcate, la noi nu sunt standuri aşa cum există prin localitatea vâlceană Horezu, dar înainte de Crăciun se va înfiinţa primul stand şi în Târgu-Jiu. Astfel, la parterul Direcţiei pentru Cultură Gorj va fi reamenajat anticariatul şi totodată va fi amenajat un stand cu vânzare de artă populară. Numai în acest mod, meşterii îşi pot promova lucrările proprii“, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.