Medicul Uţupanu strângea şpăgile pentru colegii ei
0Medicii Dana Uţupanu, Aurelian Dobran şi Grigore Dinu, de la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, au fost trimişi îşi judecată de Curtea de Apel Craiova pentru luare de mită.
Procesul se desfăşoară la Tribunalul Gorj. Potrivit rechizitoriului, medicul Uţupanu a cerut şpagă pentru efectuarea unei cezariene. „A pretins în numele său, al medicului chirurg Aurelia Dobran şi medicului anestezist Grigore Dinu, fără a avea o înţelegere anterioară cu cei doi medici în acest sens, suma de 1900 lei de la fiecare dintre paciente, pentru a se efectua operaţiile de cezariană la care acestea fuseseră programate în acele zile, comunicându-le că pentru ea însăşi trebuie suma de 800 de lei, pentru Aurelian Dobran suma de 900 lei, iar pentru Grigore Dinu, suma de 200 lei“, se arată în rechizitoriu.
S-a împrumutat de bani pentru a le da şpagă medicilor
Pacienta se afla sub supravegherea medicului Dana Uţupanu, care a anunţat-o că e nevoie de efectuarea operaţiei de cezariană păentru că fătul avea cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului. Medicul i-a cerut gravidei să aibă şi banii pregătiţi şi i-a explicat modul în care trebuie să-i dea: „I-a comunicat la telefon cum trebuie să procedeze, mai precis cum i-a explicat doctoriţa Dana Uţupanu că trebuie înmânaţi banii: doctorului chirurg mâna întâi înainte de operaţie, pentru a efectua operaţia, anestezistului tot înainte de operaţie, iar ei – doctoriţei Dana Uţupanu – după operaţie, când va fi adusă în salon“, se arată în rechizitoriu.
Pentru că nu dispunea de banii solicitaţi, soţul pacientei s-a împrumutat. „Întrucât nu dispunea de banii respectivi, soţul pacientei s-a deplasat la mai multe persoane pe care le cunoştea pentru a le cere sprijin financiar însă nu a reuşit să strângă toată suma de bani pe care trebuia să le-o înmâneze doctorilor. Acesta a solicitat chiar şi un ajutor financiar de la societatea unde era angajat, astfel cum rezultă din actele depuse la dosar“, precizează procurorul de caz.
Îndemnat să-i dea în vileag pe medici de un preot
Soţul pacientei s-a sfătuit cu cumnatul său, preot, care l-a îndemnat să-i denunţe pe medicii şpăgari. „Denunţătorului i-a fost înmânată de către organele de poliţie delegate în cauză suma de 1900 lei, în bancnote de câte 100 lei, marcate criminalistic cu substanţă galbenă fluorescentă, pe care urma să o predea echipei medicale. După denunţ, parchetul a procedat la “monitorizarea” discuţiilor pe care denunţătorul le-a avut cu inculpaţii prin înregistrarea convorbirilor în mediul ambiental, tehnica de înregistrare aflându-se asupra denunţătorului, cu acordul acestuia, folosindu-se acest procedeu probator din necesitatea stabilirii veridicităţii denunţului. În data de 10.01.2014 denunţătorul a şi dat banii medicilor“, se arataă în rechizitoriu.
Medicul Uţupanu se ocupa de colectarea şpăgilor
„Din cele expuse mai sus rezultă că în mod repetat medicul Dana Uţupanu a condiţionat efectuarea operaţiilor de cezariană de plata unor sume de bani către ea şi ceilalţi medici din echipa ce urma să realizeze intervenţiile chirurgicale, bani pe care pacientele şi aparţinătorii acestora s-au simţit obligaţi să-i dea pentru a preîntâmpina consecinţele negative ale unui refuz, consecinţe care puteau consta în neefectuarea/ efectuarea cu întârziere/ fără atenţia necesară a operaţiilor sau în neacordarea îngrijirilor medicale corespunzătoare în timpul/ulterior operaţiei mamei şi copilului“, se precizează în rechizitoriu.
Medicii au condiţionat actul medical
Oamenii legii spun că este vorba de o condiţionare a actului medical. „Dacă medicii Aurelian Dobran şi Grigore Dinu au acceptat în mod repetat sume de bani în vederea îndeplinirii atribuţiilor lor de serviciu, medicul Dana Uţupanu a pretins şi primit sume de bani în acest sens şi i-a determinat pe mai mulţi membrii ai familiilor pacientelor să dea bani şi colegilor săi de echipă, discuţiile în acest scop fiind purtate anterior efectuării intervenţiilor chirurgicale. Acest mod de derulare a activităţii reliefează ceea ce numim condiţionarea actului medical de primirea unor sume de bani, chiar dacă aceste sume de bani erau de multe ori oferite cu titlu de mulţumire pentru că operaţia a decurs bine şi pacienta şi copilul sunt sănătoşi sau pentru ca medicii să aibă mai multă grijă şi atenţie în momentul efectuării operaţiei. În concret se evidenţiază o mentalitate a medicilor şi persoanelor care beneficiază de serviciile medicale care a determinat o adevărată practică nu numai la nivelul Spitalului Tîrgu Cărbuneşti ci şi în unităţile medicale din ţară, mentalitate care s-a perpetuat şi datorită atitudinii pasive, de acceptare, a cadrelor medicale – singurele în măsură, prin calitatea lor de funcţionari publici, cu o anumită educaţie şi reprezentanţi ai unor principii morale specifice profesiei de medic, să o schimbe“, se menţionează în rechizitoriu.