VIDEO Celebrul duo al Fraţilor Rădulescu devine amintire. Marcel a murit la vârsta de 59 de ani. „Au făcut milioane de oameni fericiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea muzicală din Dâmboviţa este în doliu. Marcel Rădulescu, unul dintre gemenii cunoscuţi ca "Fraţii Rădulescu", a murit, vineri. Prietenii şi cunoscuţii au ţinut să îi transmită lui Gabriel mesaje de condoleanţe.

  "Sufletul lui generos s-a ridicat la cer, lăsându-ne mai săraci în sunete şi în simţăminte. Celebrul duo al Fraţilor Rădulescu devine amintire, lui Gabi rămânându-i o adevărată zestre de lacrimi. Au cântat ani de zile pe scene importante din Germania, au făcut milioane de oameni fericiţi cu cântecele lor. Cine nu a fredonat măcar o dată "Gata neică cu ţăranii", dar şi superbele lor cântece de dragoste? Din păcate, aşa cum s-a întâmplat şi cu Laura Stoica, Târgoviştea nu i-a respectat pe cât ar fi trebuit şi - practic - nu i-a meritat. Odihneşte-te în pace, Marcel!", a transmis Victor Mihalache.
"A mai plecat încă un coleg. Doamne, de ce oamenii buni pleacă aşa devreme dintre noi? Păcat! Avea aşa multe să spună. Poate Gabriel va fi mesagerul lui. Nu te vom uita, Marcel Rădulescu. Condolenaţe familiei!", a spus Camelia Conovici.
"Dumnezeu sa te odihneasca in pace Marcel Radulescu. Ai fost un om minunat si cu un suflet de aur", scrie Elena.

Fraţii Rădulescu au fost la un pas de închisoare pe vremea lui Ceauşescu, scria Adevărul în 2011.

Gemenii au intrat în colimatorul Elenei Ceauşescu, pentru melodia „Gata neică cu ţăranii, s-au emancipat”. Gabriel şi Marcel formează singurul cuplu de cântăreţi gemeni din România, de aproape 52 de ani. Chiar dacă sunt specializaţi în coveruri, iar muzica soul-pop este piatra de temelie a carierei lor, piesa cu care au devenit celebri pe tot teritoriul României, este „Gata neică cu ţăranii, s-au emancipat”. 

Aproape că nu era casă, în anii ’80 în care să nu se audă această melodie. „Populară nu am cântat deloc. Doar în ’85 am cântat populară, atunci când, din întâmplare, am făcut piesa «Gata neică cu ţăranii» care a rupt gura târgului. Şi la munte şi la mare se asculta piesa asta. O auzeai peste tot. Pe noi ne reprezintă cu totul altceva, soul şi pop. Caverurile sunt specialitatea noastră. Cât am stat în Germania, timp de 14 ani, doar asta am cântat. Am cântat în perioada comunismului”, spune Gabriel. 

„Pentru melodia asta ne-au chemat la palat şi ne-au luat atestatele. Când am întrebat pentru ce, ni s-a spus că textul este tendenţios. Textul se vroia o parodie, nu neapărat o incitare la emancipare. În melodie vorbim de un personaj, Leana, care şi-a pus minijup şi s-a vopsit. S-a crezut că facem vreo aluzie la Elena Ceauşescu. Am zis atunci că o să schimbăm textul ca să nu se mai supere. Ei nu şi nu. Ne-au luat atestatele. Ne-au ameninţat cu închisoarea dacă mai îndrăznim să o câmtăm. Noi, speriaţi de închisoare nu am mai cântat-o, în schimb melodia se auzea peste tot. Toată lumea o fredona”, îşi aduce aminte Marcel. 

Cântă de mici împreună

Marcel şi Gabriel  au urcat pentru prima dată pe o scenă, la vârsta de trei ani, iar prima melodie cu care şi-au atras foarte mulţi fani, a fost «Pescarul amator». „O învăţasem şi o ştiam foarte bine. Fiind gemeni, toată lumea ne plăcea. Oricum nu ne deosebea lumea. Nu ştiai care e Marcel şi care e Gabriel pentru că semănam foarte bine şi eram foarte simpatici. Seară de seară era faleza plină. Se oprea lumea să ne asculte cântând pentru că era ceva inedit pentru ei să vadă doi băieţi gemeni cântând. Cântam în italiană şi făceam senzaţie pe vremea aceea în Eforie”, povestesc cei doi.

Primul contract serios li s-a propus la vârsta de 11 ani, însă tatăl lor nu a acceptat sub niciun chip să îşi lase „flăcăii” în Anglia, departe de casă. „Am avut o oportunitate, de care, din păcare, părinţii noştri nu au ştiut să profite. Ni s-a oferit un contract în Anglia, la vârsta de 11 ani. Un englez şi-a dat seama că putea scoate bani frumoşi de pe urma noastră şi a sunat-o pe mama, care ar fi fost de acord. Tatăl însă, nici nu a vrut să audă. I-a zis mamei că dacă se întoarce fără copii acasă, îi rupe picioarele. Acesta a fost marele tren pe care l-am pierdut, dar am prins multe altele pe parcurs, pentru că am cântat în Germania multă vreme, iar în ţară le-am ţinut companie multor interpreţi cunoscuţi”, spune Gabriel.