Spania şi Mexic reiau căutările unei comori fabuloase pierdute acum 400 de ani. Câte tone de aur zac pe fundul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania şi Mexic reiau căutarea unei comori pierdute în urmă cu aproape 400 de ani, când furtunile au trimis un galion din Spania pe fundul mării în largul Mexicului.

Arheologii din cele două ţări urmează să reia căutarea navei şi a preţioasei sale încărcături de aur, argint şi bijuterii.

Chiar înainte de izbucnirea furtunilor au apărut semne că acea călătorie nu este de bun augur pentru întoarcerea Nuestra Señora del Juncal, în octombrie 1631, potrivit theguardian.com.

Cu o zi înainte ca flota din care făcea parte să navigheze din Mexic, comandantul galionului a murit. 

După ce au fost loviţi de prima furtună, membrii echipajului au tăiat catargul principal şi au aruncat tunuri şi alte obiecte grele peste bord, în încercarea disperată de a uşura nava, dar echipajul nu a mai putut face nimic. 

Din cele 300 de persoane care erau la bord, 39 au supravieţuit, urcând într-o mică barcă. 

În luna mai, arheologii din Spania şi Mexic vor începe o căutare de 10 zile pentru Juncal, galionu spaniol. Ei speră că lucrarea va fi doar începutul unei colaborări ştiinţifice şi culturale de două decenii.

Proiectul comun, care vine la şase ani după ce Spania şi Mexicul au semnat un memorandum de înţelegere asupra moştenirii culturale comune subacvatice, urmăreşte nu numai localizarea şi protejarea Juncalului, ci şi formarea unei noi generaţii de arheologi subacvatici din America Latină. 

Dr. Iván Negueruela, directorul Muzeului Naţional de Arheologie Subacvatică din Spania, a colaborat strâns cu Roberto Junco, directorul adjunct al arheologiei subacvatice la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic. Negueruela a spus că echipa şi-a făcut calculele şi că şansele de a găsi nava sunt promiţătoare.

"Pentru că marfa era atât de valoroasă, autorităţile aveau un inventar detaliat", a spus el. 

„Supravieţuitorii au fost, de asemenea, chestionaţi, iar declaraţiile lor ne ajută să reconstruim ceea ce s-a întâmplat atunci, având un grad destul de ridicat de precizie, aşa că avem o idee destul de bună despre locul în care nava s-a scufundat”, adaugă el.

Se crede că Juncal transporta între 120 şi 150 de tone de materiale preţioase.

Juncal transporta argint şi aur din Lumea Nouă, dar i alte „ingrediente preţioase”, cum ar fi cacao, coloranţi şi piei de animale. 

Prioritatea arheologilor este securizarea sitului şi efectuarea unei săpături metodice, exhaustive şi transparente. 

Mai multe pentru tine: