Istoria inelelor sigilare medievale descoperite la Biserica Sfânta Vineri FOTO

0
Publicat:

Inelele sunt obiecte personale și decorative purtate, de obicei, ca simplă bijuterie. În cazul inelelor deținute de elitele din Țara Românească, acestea erau reprezentative pentru funcția deținută în cadrul reședinței domnești, lucru valabil peste tot în Europa evului mediu.

Inele sigilare, descoperite la Târgoviște. FOTO: Arheologie medievală în Târgoviște

În perioada anilor 1967, 1968 şi 2018 au avut loc săpături arheologice la Curtea Domnească, în sectorul Bisericii Sfânta Vineri, în cadrul cărora au fost descoperite inele sigilare. Bijuteriile descoperite au fost conservate și expuse publicului la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Pecețile erau de mai multe tipuri și dimensiuni. Au diferite forme, rotunde, ovale, hexagonale, cu margine perlată sau liniară în interiorul căreia se înscrie legenda, gravată în negativ, redând numele boierului, de obicei cu caractere chirilice. Mai aveau modele modele heraldice precum arme, astre, cruci, semne grafice, animale, plante etc. Ca fostă reședință a Țării Românești, necropolele medievale și premoderne ale vechii cetăți de scaun-Târgoviște, parțial cercetate, indică numărul copleșitor al dregătorilor domnești rezidenți în oraș. Adunate, toate aceste inele concentrează în ele atât istoria orașului dar mai ales a țării”, spune Florin Petrică, unul dintre arheologii care au scos la lumină aceste nestemate vechi de sute de ani.

Această expoziție este și un omagiu adus arheologului Gh. I. Cantacuzino (1937- 2019), care a inițiat cercetarea arheologică a acestui monument istoric.

Sticlă din Târgoviștea medievală descoperită în interiorul Curții Domnești

Straturile de pământ din jurul Curții Domnești din Târgoviște continuă să le aducă surprize arheologilor care sapă în acea zonă. Istorii au scos la lumină mai multe bucăți de sticlă, semn că în zonă ar putea exista și alte obiecte de valoare.

Arheologii târgovișteni au descoperit bucăți de sticlă din Târgoviștea medievală (sec. XVI), fără vreo valoare anume, dar asta ar putea duce la alte descoperiri.

Cioburile aduc noroc. Este un borcan spart, găsit într-o groapă menajeră, nu e ceva spectaculos. Am descoperit sticlă în mai multe locuri, iar aspectul ăsta este important pentru istoria Târgoviștei”, spune istoricul Florin Petrică.

Sticlă din Târgoviștea medievală, sec. XVI. FOTO Florin Petrică

Săpăturile ample efectuate de arheologi, în ultima perioadă la Mănăstirea Viforâta, de lângă Târgoviște, au condus la o descoperire extrem de importantă. Specialiştii au dat peste un lacrimarium foarte vechi.

Mai multe pentru tine:
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Andrew Tate, acuzat că și-a bătut iubita în timpul actului sexual, în Beverly Hills. Schimb halucinant de mesaje: „Chiar îmi place să te lovesc, mă simt bine când fac asta. Ce rost are dacă nu te bat și nu te las însărcinată”
De ce japonezele au mai puține simptome severe la instalarea menopauzei?
A lăsat uniforma militară și a luat bikinii! Prințesa Leonor a Spaniei a apărut în costum de baie la plajă, într-o locație inedită
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
Brigitte Macron, mai șic decât o regină. Prima Doamnă a adus culoare la recepția în cinstea Regilor Danemarcei
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
Un manual despre cum se dă o lovitură de stat