Asasinarea lui Nicolae Iorga: marele istoric român a fost împuşcat de nouă ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Iorga a fost asasinat de către membrii Mişcării Legionare. FOTO www.wikipedia.org

La data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de un grup de legionari şi asasinat lângă Strejnicu. El a fost împuşcat de nouă ori. Legionarii îl considerau pe Iorga responsabil pentru moartea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu.

Nicolae Iorga, născut la data de 5 iunie 1871, la Botoşani, a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician. Iorga a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură pe care i-a avut România, George Călinescu spunând despre el că a jucat „rolul lui Voltaire” la începutul secolului al XX-lea.

El a început şcoala la Botoşani, după care urmat cursurile Liceului Naţional din Iaşi şi a absolvit într-un singur an Universitatea din Iaşi. Nicolae Iorga a obţinut doctoratul în anul 1893, la nici 23 de ani, după ce şi-a continuat studiile universitare la Paris, Berlin şi Leipzig.

În perioada interbelică, Iorga a devenit un apropiat al regelui Carol al II-lea şi totodată un rival al Gărzii de Fier. Acesta chiar a avut o dispută cu liderul legionarilor, Corneliu Zelea Codreanu, membrii Mişcării Legionare considerându-l într-un fel sau altul vinovat pentru moartea „Căpitanului”. Un comandou legionar a pus la cale asasinarea lui Nicolae Iorga, el fiind omorât la data de 27 noiembrie 1940, la marginea unei păduri din Strejnicu, în judeţul Prahova.

În după-amiaza zilei respective un grup de legionari format din Ion Tucan, Ştefan Cojocaru, Traian Boeru, Ştefan Iacobete şi Tudor Dacu l-au ridicat pe Iorga din casa sa din Sinaia şi l-au dus lângă Sterjnicu, unde l-a asasinat. El a fost împuşcat nu mai puţin de nouă ori cu pistoale de 7,65 şi 6,35 milimetri. Asasinarea lui Iorga a avut loc în aceeaşi noapte în care a fost omorât şi ţărănistul Virgil Madgearu, care de asemenea a fost răpit şi ucis de către legionari.

Membrii Gărzii de Fier îl considerau pe Iorga responsabil de moartea lui Corneliu Zelea Codreanu. Fiind consilier regal, în urma unui schimb de replici, el i-a intentat proces liderului legionar, care a fost condamnat la zece ani de muncă forţată pentru ultraj adus unui demnitar în exerciţiu funcţiunii. „Căpitanul” a fost omorât de către jandarmi în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, împreună cu alţi 13 legionari, în pădurea Tâncăbeşti, în timp ce erau transportaţi spre închisoarea Jilava.

„Dimineaţa, la orele 07.15, s-a găsit cadavrul profesorului Nicolae Iorga, pe moşia domnului Radovici din marginea de est a comunei Strejnic, judeţul Prahova. Maiorul Bratu Aurel, la ordinul subsemnatului, s-a transportat la faţa locului şi a ridicat cadavrul cu o camionetă a Prefecturii judeţului Prahova, fiind transportat la Bucureşti şi predat familiei. Şeful de post a încheiat acte şi predat procurorului Sichitiu, când a ieşit la faţa locului unde s-a petrecut faptul. Autorii, până în prezent, nu au putut fi descoperiţi şi nici prinşi”, se arată în raportul numărul 2.024 întocmit la data de 29 noiembrie 1940 de locotenent colonelul Alexandru Ionescu.

Asasinii lui Nicolae Iorga nu au fost prinşi niciodată. S-a bănuit că numărul lor ar fi fost între cinci şi opt, însă doar Paul Cojocaru şi Ştefan Cojocaru au fost arestaţi. Horia Sima, liderul legionarilor la acea vreme, a negat că ar fi ordonat asasinarea lui Iorga şi l-a considerat drept vinovat de moartea acestuia pe Traian Boeru.

„Nu numai că nu regreta faptul, dar îl şi exalta ca o valoare legionară supremă. A vorbit cu accente mistice de răzbunarea Căpitanului, de ticăloşia lui Iorga şi Madgearu, de porunca lăsată de Căpitan să-l răzbunăm. Ascultîndu-l, am trăit un moment de mare emoţie”, scria Horia Sima în cartea sa, „Era libertăţii: statul naţional – legionar“, despre o discuţie purtată la data de 28 noiembrie 1940 cu Traian Boeru.

Asasinarea lui Nicolae Iorga nu a fost văzută cu ochi buni nicăieri în lume. Nu mai puţin de 47 de universităţi şi academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă, după aflarea veştii morţii sale.

Alte ştiri pe această temă:

Asasinarea unui conducător balcanic. Ioniţă Caloian a fost omorât de unul dintre comandanţii săi în timp ce asedia Salonicul

Asasinarea misterioasă a discipolului lui Mircea Eliade: profesorul Ioan Culianu, executat în toaleta Universităţii Chicago

Asasinarea domnitorului care s-a opus cedării Bucovinei. Grigore al III-lea Ghica a fost ucis de cel mai bun prieten