Slatina: Ştefan Urâtu, directorul pasionat de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Ştefan Urâtu, directorul pasionat de şah

Din primii ani de şcoală s-a îndrăgostit de istorie. De 30 de ani predă această disciplină elevilor slătineni. În urmă cu 4 ani a fost numit directorul Şcolii Eugen Ionescu din Slatina.

Istoria a fost una dintre disciplinele sale preferate încă de când era copil. Profesoara de istorie din gimnaziu i-a insuflat o dragoste şi mai mare faţă de această materie. „Istoria este una dintre pasiunile mele de-o viaţă. A început să-mi placă acest obiect din clasa a V-a, sub influenţa profesoarei Florica Mitrache. În liceu istoria a devenit o adevărată pasiune“, îşi aminteşte Ştefan Urâtu, diectorul Şcolii cu clasele I-VIII Eugen Ionescu din Slatina. Pasiunea pentru istorie a crescut odată cu trecerea timpului, iar la sfârşitul liceului a decis să urmeze Facultatea de Istorie. A intrat la facultate din prima încercare, deşi nu a făcut nicio oră de pregătire suplimentară. „Intrarea la facultate s-a făcut fără pregătire, terminând un liceu de prestigiu, Nicolae Bălcescu din Piteşti, numit şi fabrică de intelectuali“, povesteşte Ştefan Urâtu. Chiar dacă studiul evenimentelor istorice din timpul facultăţii era cu mult mai dificil faţă de cel din perioada gimnaziului sau a liceului directorul nu a întâmpinat greutăţi. A învăţat mereu din pasiune. „În timpul facultăţii, datorită pasiunii mele pentru istorie nu am întâmpinat greutăţi. Am învăţat mereu din plăcere şi nu mi s-a părut o disciplină dificilă“, mărturiseşte Ştefan.

Se mândreşte cu elevii şcolii

La terminarea facultăţii a venit ca profesor de istorie, prin repartiţie ministerială, la şcoala al cărei director este astăzi. Sunt peste 30 de ani de când practică meseria de dascăl, însă şi acum pune la fel de mult suflet în ceea ce face. A învăţat, cu timpul, să şi-i apropie pe elevi, iar la clasele la care predă, istoria este unul dintre obiectele de studiu preferate.  
„Din 1977 am venit ca profesor, prin repartiţie ministerială la Şcoala Eugen Ionescu, unde sunt şi astăzi. Meseria de dascăl este cea pe care mi-am dorit s-o fac şi mă bucur de fiecare dată când sunt la catedră“, spune directorul. Datorită activităţii ireproşabile, în urmă cu patru ani a fost numit directorul Şcolii Eugen Ionescu. La acel moment a fost o adevărată provocare pentru el, un pariu cu viaţa, pe care l-a câştigat. „Din septembrie 2005 am fost numit director al Şcolii Eugen Ionescu. Nu este greu. Datorită colectivului de excepţie, de adevăraţi dascăli, coordonarea a fost destul de uşor de făcut“, povesteşte directorul. Ştefan Urâtu este mândru de elevii care învaţă la Şcoala Eugen Ionescu şi nu ratează niciun moment pentru a aduce câteva laude la adresa lor. „Colectivul de elevi de la Eugen Ionescu este format din viitori specialişti, copii cu rezultate deosebite la discipline precum matematica, româna şi cu nenumărate premii la concursurile extraşcolare sau sportive“, încheie Ştefan Urâtu.



Profil
NĂSCUT. 12 noiembrie 1952, comuna Comăniţa, judeţul Olt
STUDII. Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti
FAMILIE. Căsătorit, are o fetiţă

Ce-i place
•• „Sunt un pasionat al şahului şi al integramelor. Apreciez oamenii sinceri, care spun numai adevărul. Fac parte dintr-un colectiv de excepţie care are ca deviză calitatea în învăţământ. Îmi place să fiu punctual“.

Ce nu-i place
•• „Urăsc minciuna, laşitatea. Nu-mi plac oamenii care vor să obţină ceva pe căi necinstite. Nu-mi place să fiu fals în faţa colegilor“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Cum trebuie să fie un tânăr care îşi doreşte să devină dascăl?
Ş.U.: În primul rând trebuie să aibă vocaţie, să ştie să colaboreze şi să ştie să şi-i apropie pe elevi. Meseria de dascăl se face din plăcere, nu pentru statutul social sau pentru bani.

•• Cum privesc elevii istoria?
Ş.U.: Istoria este cel mai iubit obiect. Elevii sunt receptivi la înţelegerea şi interpretarea evenimentelor istorice, considerând istoria un dascăl al vieţii.