Cum „a fentat“ un grup de asistaţi social din Slatina lefuri de 1.400 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O societate din judeţul Sibiu care derulează o lucrare în Slatina a găsit cu greu 13 bărbaţi pentru posturi de muncitor necalificat plătite cu salarii peste media pieţei locale. Cei care au refuzat au fost beneficiarii de ajutor social.

Munca nu e pentru oricine, ar fi concluzia unei întâlniri organizate în urmă cu o săptămână pe Dealul Grădişte, în sala de şedinţe a Consiliului local din Slatina, între un angajator venit din Sibiu şi 17 persoane aflate, teoretic, în căutarea unui loc de muncă. Angajatorul, care derulează o lucrare de construcţii la o firmă de pe platforma slătineană, avea nevoie urgentă de 15 muncitori necalificaţi. A pus la bătaie, spun organizatorii întâlnirii, salarii cuprinse între 1.200 şi 1.400 lei, la care adăuga şi tichete de masă, în concluzie o ofertă peste ceea ce oferă piaţa de construcţii slătineană.

La întâlnire au venit 17 persoane, dintre care 10 beneficiari de ajutor social. Cele şapte persoane care-şi căutau de muncă prin orice mijloace, inclusiv mergând în audienţă la autorităţi în acest scop, au acceptat pe loc condiţiile oferite. Din cei 10 beneficiari de ajutor social, însă, patru au refuzat. Motivele: doi au acuzat probleme medicale, deşi la dosarele de ajutor social nu au ataşat documente care să ateste o astfel de stare de fapt, un bărbat a anunţat că mai are trei luni până la pensie şi, prin urmare, nu se mai complică să lucreze, iar un altul a menţionat că are o ofertă de muncă mai bună de la o altă societate, din Craiova, pe care o va accepta.

„Nu pot spune că a fost chiar o surpriză pentru noi acest refuz. Noi ştim că nu există o aşa mare dorinţă de a lucra. Asta s-a întâmplat la o primă întâlnire, însă am înţeles că au mai fost şi altele, s-au mai anunţat între ei, însă nu deţinem alte informaţii, pentru că în acele cazuri nu noi am fost organizatorii. Noi ne-am bucurat să le putem veni în ajutor şi ne-am bucura să-şi găsească de lucru”, a declarat directorul Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina, Nora Popescu.

Teoretic, pentru că refuză un loc de muncă ar putea fi penalizaţi chiar cu suspendarea ajutorului social. Practic, poate să o facă doar Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă, instituţia care eliberează, lunar, adeverinţa ce atestă calitatea de şomer în căutarea unui loc de muncă, adeverinţă care se ataşează la dosarul de ajutor social.

În Slatina, sunt la această dată în evidenţe peste 200 de persoane beneficiare de ajutor social, apte de muncă. 180 au obligaţia să efectueze ore de muncă în folosul comunităţii, celelalte fiind scutite de această obligaţie pentru că au în întreţinere copii cu vârsta sub 7 ani.

279 de familii din oraşul reşedinţă a judeţului Olt trăiesc din ajutorul social şi alocaţia copiilor, cel mai mare cuantum al acestui ajutor fiind sub 500 de lei/familie, de cel puţin două ori mai puţin decât le oferea angajatorul la întâlnirea de săptămâna trecută.