Satu Mare: Începe "marea debarasare" de cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Începe "marea debarasare" de cerşetori

Cerşetorii şi oamenii fără adăpost vor fi filtraţi şi trimişi în localităţile de domiciliu. Primăriile din judeţ se plâng însă de lipsa fondurilor, şi spun că nu sunt pregătiţi pentru pentru a rezolva cazurile sociale.  

Citiţi şi
CAMPANIE “Marea debarasare” a cerşetorilor 

Autorităţile judeţene şi cele locale îşi unesc forţele pentru a scăpa oraşul de cerşetori şi oameni ai străzii. Liderii Consiliului Judeţean, Csehi Arpad şi Mircea Govor, Adrian Marc, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Paula Mare, managerul Spitalului Judeţean, şi Florin Găzdac, şeful Poliţiei Comunitare au format, ieri, o comisie destinată eradicării fenomenului cerşetoriei.
Pe lângă fenomenul infracţional, oamenii străzii împovărează  şi Spitalul Judeţean. „Unitatea de Primire Urgenţe este asaltată de cazuri sociale. Sunt unii care stau şi cu lunile în spital, pentru că nu au unde să se ducă, dar în situaţia lipsei de fonduri, trebuie să stopăm acest fenomen“, a spus Paula Mare. 

Peste 400 de cerşetori şi boschetari

Poliţia Comunitară a întocmit o bază de date cu cerşetorii din Satu Mare, urmând ca, după stabilirea identităţii cerşetorilor, aceştia să fie preluaţi de serviciile sociale din cadrul comunităţilor de unde provin. „Până în prezent, avem în baza de date circa 400 de cerşetori şi oameni ai străzii din care o bună parte sunt din alte localităţi“, a afirmat Florin Găzdac, şeful Poliţiei Comunitare Satu Mare.  Cerşetorilor li se adaugă şi prostituatele care fac naveta din localităţile apropiate, pentru a-şi câştiga traiul în Satu Mare, însă primarii din judeţ spun că nu au fonduri pentru a rezolva cazurile sociale.
„Romii din sate merg la Satu Mare să caute în gunoaie şi să cerşească. Mai este şi prostituţia. Am amenzi neîncasate de peste 3,5 miliarde de lei vechi, pe numele a zeci de astfel de persoane, amenzi pe care le iau şi pe mijloacele de transport. Nu avem fonduri suficiente pentru aceste cazuri“, a spus Iosif Naghy, primarul localităţii Păuleşti.  Punctul său de vedere este susţinut şi de alţi primari. „Nu suntem pregătiţi să rezolvăm toate aceste cazuri sociale. Nu le putem da noi locuri de muncă, nici să îi cazăm sau să îi întreţinem“, a afirmat Domokos Alexandru, primarul comunei Culciu.
Comisia formată la nivelul Consiliului Judeţean a promis înfiinţarea un serviciu specializat, care să se ocupe cu plasarea cerşetorilor şi a boschetarilor în grija serviciilor sociale din cadrul primăriilor din judeţ.

                                       

Sunt unii care stau şi cu lunile în spital, pentru că nu au unde
să se ducă.

Paula Mare
manager Spitalul Judeţean Satu Mare