Restaurare: Sătmărenii care „repară“ istoria
0Cei nouă specialişti ai Muzeului Judeţean lucrează acum la restaurarea stemei imperiului Austro-Ungar. Prin mâinile specialiştilor sătmăreni au trecut până acum zeci de mii de obiecte de patrimoniu aparţinând unor muzee sau colecţii particulare.
Specialiştii au acum pe masa de lucru stema imperiului Austro-Ungar de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Blazonul din lemn de stejar a fost fabricat din trei straturi de lemn, lipite între ele. „Stema are multe elemente lipsă. Fiecare element lipsă trebuie să-l reproduc după un document publicat în articolele de specialitate. Lucrez cu dălţi şi chituri speciale“, spune Ioan Baltoş, unul dintre restauratorii Muzeului Judeţean din Satu Mare.
Într-un alt birou, Gabriela Paul reface Registrul Asociaţiei Brutarilor din Cluj, un manuscris din perioada 1795-1895. „Filele cărţii sunt din hârtie manuală, obţinută printr-un proces de macerare e textilelor, iar coperta este din carton. Am completat cu hârtie japoneză filele rupte, iar cele degradate le-am consolidat cu văl japonez obţinut din pastă de orez“, povesteşte specialista.
O altă carte de mare valoare care a fost restaurată în laboratorul săîtmărean este „Chiriacodromion“, o carte de cult din anul 1699 scrisă în limba română cu caractere chirilice. „Restaurare a fost foarte dificilă. Hârtia era foarte fragilă, necesitând tratamente repetate de rehidratare şi reîncleiere“, a mai precizat restauratorul Gabriela Paul.
Au restaurat o întreagă bibliotecă
Anul trecut, timp de trei luni, cei nouă specialişti ai Muzeului au lucrat la restaurarea bibliotecii lui Miklós Kállay, fost prim ministru al imperiului Austro-Ungar în perioada 1942-1944. 10.000 de cărţi şi reviste maghiare au trecut atunci prin mâinile specialiştilor. Cărţile sunt păstrate acum în biblioteca din Nyiregyhaza (Ungaria).
„Toate obiectele sunt examinate din punct de vedere al structurii materialelor constitutive. Se fac analize chimice, biologice, fizice, după care se alege tratamentul adecvat fiecarui obiect în parte“, susţine şefa laboratorului de restaurare, Gheorghina Olariu.
Zeci de mii de obiecte vechi, cărţi, icoane, piese de mobilier, textile, ceramică, aflate în stare de degradare, obiecte din depozitele muzeului satmarean, dar şi din cele ale muzeelor din judetele invecinate, au prins până acum viaţă în laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare. După restaurare, majoritatea obiectelor ajung material de studiu pentru istorici sau exponate pentru publicul larg.
„Se fac analize chimice, biologice, fizice, după care se alege tratamentul adecvat fiecarui obiect în parte”
Gheorghina Olariu, şefa laboratorului de restaurare