Dorina Gimon - Primul psiholog privat din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Gimon - Primul psiholog privat din Satu Mare

Cel mai experimentat psiholog din Satu Mare mărturiseşte că şi după mulţi ani de practică îi face mare plăcere să lucreze cu oamenii.

PROFIL

Născută:  17 iulie 1952, Iaşi
Studii: Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca
Familie: Căsătorită, are un copil

Dorina Gimon este cel mai vechi şi, implicit, cel mai experimentat psiholog din Satu Mare. Născută la Iaşi, a ajuns la Satu Mare imediat după terminarea facultăţii, fiind repartizată la o şcoală din Negreşti Oaş. Pasionată de natura omului şi de tot ce poate ascunde subconştientul unei fiinţe umane, Dorina Gimon a ales să se perfecţioneze la modul cel mai serios în ceea ce priveşte munca de psiholog şi psihoterapeut.
Tocmai pentru acest scop a înfiinţat în anul 1990 primul cabinet de psihologie din România, pe vremea aceea numindu-se laborator de informatică medicală. După cinci ani, şi-a deschis şi cabinetul privat, primul de pe raza judeţului Satu Mare. „Din  liceu am observat că mi-am descoperit abilităţiile în caracterizarea personajelor la literatură şi atunci credeam că voi face carieră didactică“, a declarat Dorina Gimon.
Tocmai din aceste motive a ales să urmeze facultatea de Psihopedagogie. „Cred că fiecare om are un destin. Mă consider astăzi un psiholog în plină maturitate profesională şi simt că am multe de dăruit în toate domeniile în care lucrez“, a declarat Dorina Gimon.
Psihologul Spitalului Judeţean
Încă din 1982, Dorina Gimon este psihologul Centrului de Sănătare Mintală din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. Lucrează zi de zi cu bolnavii şi acest lucru îi dă o satisfacţie şi mai mare. „Munca alături de bolnav îmi aduce o mare satisfacţie, însă rezultatele din psihoterapie mă mulţumesc şi mai mult. Ea poate fi comparată cu chirurgia psihică. Oamenii au o problemă sufletească, pe care vor să o rezolve“, a declarat psihilogul.
Sătmărenii vor să fie hipnotizaţi
În tratarea unei persoane se folosesc multe tehnici, unele mai cunoscute, altele mai puţin. Pe lângă hipnoza clinică, Dorina Gimon o foloseşte pe cea eriksoniană, o metodă foarte complexă, analitică. „Omul trăieşte în hipnoză ceea ce nu poate trăi prin tehnici raţionale. Mulţi dintre clienţii mei vin pentru hipnoză, care se face bineînţeles cu un rost. Oamenii caută răspunsuri la întrebările la care nu pot obţine rezultate în mod conştient. În toate cazurile de hipnoză, procentul de reuşită este de 100%“, a adăugat psihologul.
Aceasta mărturiseşte că lucrul cu oamenii nu este tocmai uşor. „Psihoterapia se plăteşte, pentru că persoana trebuie să fie motivată să se vindece, să coopereze pentru propria vindecare. În caz contrar, se ajunge la situaţia în care omul ajunge să abuzeze de psiholog“, a mai spus Dorina Gimon.


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cine apelează la psihologi?
D.G.: Am plăcerea să constat că deschiderea spre un psiholog este mult mai mare. Am avut copii de şapte ani, dar şi adulţi de 70 de ani. Cea mai întâlnită categorie de vârstă este 30-45 ani, acestea fiind persoanele cu cele mai multe probleme familiale, profesionale. Mulţi dintre ei apelează la hipnoză, însă şi la alte tehnici, alese în funcţie de rezultatul dorit de client.
Sunteţi unul dintre supervizorii din Satu Mare?
D.G: În 2006, când s-a introdus această reglementare privind tinerii psihologi, am intrat pe piaţa muncii şi sub tutela de supervizor. Mulţi dintre tinerii pe care i-am avut în atenţie şi-au dezvoltat afacerea lor în ceea ce priveşte psihologia. Mai mult, în cadrul cabinetului particular ofer asistenţă psihologică pentru societăţi şi angajaţi. Încerc să-i aduc la o performanţă în domeniul lor de activitate.

CE-I PLACE

Dorinei Gimon îi place enorm de mult faptul că toţi oamenii care apelează la serviciile sale vin cu o mare deschidere. „Aceasta este mulţumirea mea cea mai mare: preocuparea lor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, pentru comunicare. Nu-mi las clientul să iasă din cabinet fără zâmbetul pe buze“, a declarat Dorina Gimon.

CE NU-I PLACE

Nu-i place că românilor li se oferă produse de proastă calitate, în orice domeniu. „Observăm tot felul de chinezării, de produse de prost gust. Nu este măgulitor pentru naţiunea noastră. Ar trebui să fie o preocupare pentru educarea tineri generaţii, să respingă pur şi simplu tot ce este murdar“, spune psihologul.

Mai multe pentru tine:
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Preluarea Automecanica Mediaş de către Rheinmetall a fost autorizată de Consiliul Concurenţei
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani