Denisa Rusu - îmbină chimia şi religia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa, elevă model la C.N. "Doamna Stanca"

Pasionată de chimie şi religie de mic copil, tânăra elevă este premiantă la ambele discipline. Îşi doreşte să devină pictor sau dascăl şi spune că artiştii şi chimiştii sunt fraţi gemeni, pentru că şi în laboratoarele de chimie este nevoie de imaginaţie.

Denisa Rusu s-a născut în anul 1993. Este elevă în clasa a XI-a D la Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, la profilul „Ştiinţe ale naturii”. Îşi doreşte să devină pictor sau dascăl şi spune că artiştii şi chimiştii sunt fraţi gemeni, pentru că şi în laboratoarele de chimie este nevoie de imaginaţie. „Religia şi chimia nu sunt tocmai o combinaţie perfectă. Personal, din cauză că tot mai mulţi oameni se pierd în deşertăciuni, am ales să mă refugiez în sacralitate. Totodată, sunt de părere că educaţia ar trebui să vină pe trei căi: a bisericii, a şcolii şi a familiei, lucru care, din păcate, în zilele noastre nu se mai prea întâmplă“, spune eleva. Denisa face parte dintr-o asociaţie care se numeşte „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului“, care îşi desfăşoară activitatea pe lângă Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Tânăra este dezamăgită de faptul că mulţi tineri şi-au găsit un refugiu în vicii sau diferite anturaje care nu îi ajută să se dezvolte. Tendinţa de a fi mereu „la modă“ e cea care, din punctul său de vedere, primează printre cauzele principale ale îndepărtării de lucrurile bune.
Premiantă la trei materii
De când este la liceu, Denisa Rusu s-a pregătit intens şi a participat la mai toate competiţiile importante de religie şi pictură. Se poate lăuda cu un o vitrină plină cu diplome, medalii şi diverse distincţii. În anul 2008, a obţinut menţiunea la Olimpiada naţională de Chimie de la Arad. În acelaşi an a obţinut şi premiul II la Olimpiada de Limba şi literatura română. De asemenea, a obţinut premiul I la concursul judeţean de Paşte „Obiceiuri şi tradiţii“. În 2009, a câştigat o menţiune la Olimpiada de limba română, premiul III la concursul „Obiceiuri şi tradiţii de Paşte“ şi premiul II la Naţionala de Matematică. Şirul de distincţii a continuat în acest an cu menţiunea de la Olimpiada naţională de Limba română de la Galaţi, premiul II la concursul judeţean de pictură, premiul II la concursul naţional „Chimexpert“ şi premiile II şi III la secţiunea colaj a Concursului Naţional „Biserica, Locaş de Închinare“.
Întrebări şi răspunsuri
A.D.S.: Ce alte hobby-uri mai şi cu ce îţi mai ocupi timpul liber?
D.R.: Ori de câte ori am ocazia, ies în oraş cu prietenii sau merg la ţară. Iubesc animalele, dar, din cauză că stăm la bloc, nu putem ţine nimic. La bunicii mei avem de toate. Cel mai mult îmi plac văcuţele şi viţeii. Colecţionez timbre şi şerveţele încă de când eram copil.
A.D.S.: Ştim cu toţii că foarte mulţi dintre tinerii noii generaţii s-au depărtat de religie şi de credinţă şi şi-au găsit refugiu în vicii sau anturaje. Cum comentezi?
D.R.: În opinia mea, tendinţa de a fi mereu „la modă“ e cea care primează printre cauzele principale ale îndepărtării de lucrurile bune a tinerilor. Mulţi au înlocuit libertatea cu libertinajul. Aşa s-a ajuns aici.
Ce-i place:
Denisei îi place să vorbească şi spune râzând că uneori o face excesiv. Îi place să citească, să fotografieze şi să călătorească. Îi place muzica latino şi cea clasică şi să savureze un film bun.
Ce nu-i place:
Tânăra urăşte minciuna şi ipocrizia. Detestă oamenii care nu se ţin de cuvânt şi întârzie. Denisa face doar ce îi place şi şi-ar dori să aibă puterea de a promova valorile morale adevărate.
Profil:
Născută: 13 mai 1993 la Satu Mare
Studii: Elevă în clasa a XI D a Colegiului Naţional „Doamna Stanca”
Familie: Este singură la părinţi