Un motor pentru rachete, unic în lume, construit de o companie românească, se pregăteşte pentru testare şi lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un motor aerospike liniar pentru racheta Demonstrator 3 se construieşte la Vâlcea. La finele acestei săptămâni a avut loc prezentarea sa publicului, urmând ca după testele din această lună, să aibă loc lansarea lui până la finele anului.

În cadrul Zilei Porţilor Deschise ARCA România, la finele acestei săptămâni, s-au putut vizita standul şi echipamentul de testare ale Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) într-o comună din apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea.

Cu această ocazie a fost prezentată şi cea mai recentă invenţie a companiei. Este vorba despre un motor pentru rachete, aerospike liniar, cu proprietăţi unice în lume, având în vedere că îşi poate păstra eficienţa optimă de la nivelul mării şi până în cosmos, ceea ce nu se întâmpla până acum, potrivit creatorilor săi. 

Demonstrator 3 este o rachetă suborbitală balistică, ce încorporează tehnologia utilizată de racheta Haas 2CA, inclusiv motorul aerospike. Haas 2CA va fi lansat în 2019 de la Wallops Flight Facility, Virginia. Racheta Haas, numită astfel în cinstea pionierului austro-român Conrad Haas, este prima rachetă românească proiectată să transporte sateliţi în spaţiul cosmic.

ARCA va lansa racheta Demonstrator 3  de la ţărmul Mării Negre din România, la finele acestui an, pentru a testa motorul liniar aerospike. 

ARCA Space Corporation este o companie aerospaţială situată în Las Cruces, New Mexico care construieşte rachete spaţiale şi aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spaţiului. A fost înfiinţată ca Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică, un ONG în România, de către Dumitru Popescu şi alţi câţiva pasionaţi de rachete şi aeronautică.

Vom reveni cu mai multe detalii despre acest motor, la ce va folosi el şi care sunt intenţiile companiei aerospaţiale născută în Vâlcea, cu sediul în Statele Unite ale Americii, care construieşte rachete spaţiale şi aeronave pilotate sau nu, pentru explorarea spaţiului.