Râmnicu Vâlcea: Reabilitare termică mai scumpă în cartierul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a reuşit să aducă de la Guvern încă un milion de lei pentru finanţarea lucrărilor şi promite că locatarii nu vor plăti nimic în plus faţă de contractul semnat.

Lucrările pentru izolarea termică a nouă blocuri din cartierul Nord devin din ce în ce mai costisitoare. Primăria a solicitat o refinanţare de 10 milioane lei din partea guvernului, bani pe care i-a primit la începutul acestei luni. Suma va fi investită în lucrările de izolare termică, iar primarul Râmnicului spune că în luna decembrie alţi 10.000 lei vor intra în bugetul local cu aceeaşi destinaţie. Costurile totale pentru reabilitre au ajuns acum la 62 milioane lei. Mircia Gutău, edilul şef al Râmnicului spune că suma majorată este efectul licitaţiei de acum o săptămână. „Au fost şapte firme care au licitat. Acesta a fost preţul la care s-a câştigat licitaţia, iar noi a trebuit să facem rost de aceste fonduri”, se explică edilul. 

Asociaţiile de proprietari s-ar putea retrage

Majorarea preţului final pentru izolaţiile termice ar putea aduce şi o creştere a contribuţiei la plata lucrărilor din partea locatarilor. „E important să ştim dacă vom plăti mai mult decât în angajamentul pe care l-am semnat în vară. Nu ar fi corect să dăm mai mulţi bani decât ni s-a spus”, ne-a declarat Ionel Vornicu, locatar al blocului 128, unde au început deja lucrările.  Părerea locatarilor este susţinută şi de consilierul local Ion Nicolae, care, potrivit calculelor sale costul efectiv pe metrul pătrat izolat a crescut de la 50 de lei la 150 de lei. „Asociaţiile de proprietari o să se retragă din această schemă în cazul în care preţurile cresc cu nemiluita”, avertizează şi Mihai Persu, un alt ales local. Primarul Gutău spune că: „Nimeni nu va plăti nici un leu în plus faţă de cât scrie în contract”, promite edilul din Râmnicu Vâlcea.

Costuri triple

Potrivit unui act normativ adoptat de către consilierii locali reabilitarea termică ar trebui să coste municipiul aproape 60 de milioane de lei. Rămâne de văzut dacă asociaţiile de proprietari vor plăti 20% doar din suma iniţială despre care s-a vorbit în dezbaterile publice, cu zece milioane mai mică decât cea aprobată zilele trecute.Şi costurile defalcate pe imobile au crescut. În expunerea de motive înaintată de executiv consilierilor locali se arată că de la un cost total de aproximativ 900.000 de lei pe bloc reabilitat, suma a crescut la aproape două milioane de lei, lucru greu de digerat de asociaţiile de proprietari puse în mare încurcătură.

Programul de reabilitare termică a debutat în Râmnicu Vâlcea anul acesta, printr-un parteriat între primărie şi asociaţiile de proprietari de la nouă blocuri din zona Nord a municipiului. 50% din costuri sunt suportate de Guvern, ale 30% de către bugetul local şi 20% de asociaţiile de proprietari.