Râmnicu Vâlcea: Codul roşu poate fi ridicat la Ocnele Mari la 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Codul roşu poate fi ridicat la Ocnele Mari la 1 noiembrie

Specialiştii susţin că riscul ca saramura din Câmpul I să mai afecteze populaţia şi bunurile din zonă a trecut. Terenul a început să se stabilizeze în zona de prăbuşire.

Autorităţile şi specialiştii implicaţi în prăbuşirea controlată a Câmpului I de sonde din oraşul Ocnele Mari au analizat fenomenul după trei luni de la producerea lui. „Până în momentul de faţă au ieşit din caverna din Câmpul I de Sonde 550.000 de metri cubi se saramură. Ea a fost depozitată în lacul din câmpul II, în lacul nou, în Câmpurile de Sonde III şi IV. O parte a fost preluată de combinatul Oltchim şi Uzinele Sodice Govora (USG). Specialiştii susţin că în cavernă ar mai fi aproximativ 40.000 - 50.000 de metri cubi de saramură care ar putea să iasă la suprafaţă, dar nu vor fi probleme deoarece poate fi preluată de craterul care s-a format“, a declarat astăzi pentru ADS, Petre Iordache, primarul oraşului. Tot el a precizat că circumferinţa craterului format în urma prăbuşirii terenului e între 30.000 şi 40.000 de metri pătraţi.  

 Familia Hodorog stă la tabără de trei luni

Saramura care a ieşit din Câmpul I de sonde a afectat casele şi culturile agricole ale oamenilor care locuiesc la coada lacului nou, în zona Cosota. „Au fost adectate locuinţele familiilor Hodorog şi Ciriperu, dar şi culturile agricole din opt gospodării”, a explicat Iordache. Familia Hodorog locuieşte la tabăra Ocniţa din luna august. Saramura i-a inundat casa şi soţii Ion şi Gherghina Hodorog s-au mutat la tabără cu toate bunurile. „Deocamdată stăm tot la tabără că nu avem unde în altă parte. Aici nu avem căldură, dar sperăm să ne despăgubească cât mai repede. Sunt nişte acte care ne ţin în loc, dar o să se resolve. Am optat pentru bani deoarece durează foarte mult ca timp până ne construiesc altă casă. O să ne luăm altă casă cu banii pe care or să ni-i dea, tot în Ocne“, povesteşte Gherghina Hodorog. Ana Ciriperu locuieşte şi ea, din august, într-o garsonieră, într-un bloc din Ocne.

 Şase case pentru sinistraţi sunt gata în noiembrie

În luna noiembrie 2009, vor fi finalizate şi 6 locuinţe din cele 20 care se construiesc pentru sinistraţi, în cartierul Căzăneşti din Râmnicu Vâlcea. Celelalte 14 locuinţe vor fi gata în 2010. Toate casele sunt construite de SC Conversmin SA, societate a Ministerul Economiei, care se ocupă cu despăgubirea oamenilor afectaţi şi cu ecologizarea terenului. „În ele se vor muta familia Bratu, Ciriperu şi Chiripuş din zona Cosota care au fost afectate de saramura din Câmpul I şi alte trei de pe strada Ştrandului care au avut de suferit de pe urma prăbuşirii Câmpului II”, spune Petre Iordache. Edilul a mai susţinut că, la întâi noiembrie va fi ridicat şi codul roşu din zonă, deoarece nu mai există riscul ca saramura să mai afecteze locuinţe şi bunuri, iar nivelul în lacul nou a scăzut cu un metru şi jumătate.