Piteşti:Termoficarea, în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Termoficare 2000 s.a. a intrat in insolvenţă. Furnizorii  ameninţă cu sistarea gazelor iar piteştenii răscă să râmînă fără apă caldă. În plus, peste 600 se salariaţi îţi vor pierde locul de muncă odată cu trecerea la noul sistem  bazat pe centrale termice de cartier.

Săptămâna aceasta, la Primărie s-au tot ţinut şedinţe. Punctul fierbinte al dicuţiilor a fost situaţia societăţii comercialeTermoficare 2000 s.a , societate aflată în subordinea Consiliului Local. Furnizorul de agent termic în sistem centralizat al muinicipiului Piteşti este la un pas de faliment, după ce de ani de zile merge pe pierderi. Datoriilor uriase de peste 110 mii ron, pe care societatea comercială le are catre furnizori nu-i mai dau nicio şansă.
“ Aceasta este o consecinţă a strategiei naţionale privind furnizarea agentului termic în sistem centralizat. Nicăieri în lume, autoritatea naţională nu a aprobat  un tarif al gigacaloriei mai mic decît costul de producţie ”,  explică primarul Piteştiului Tudor Pendiuc.

 Riscăm să rămânem  fără apă caldă
 Dacă la începutul acestei luni din facturi se încasau  săptămînal cca 130-150 de mii de lei, în prezent, nivelul încasărilor a scăzut de aproape 3 ori. “Termoficare are în prezent de recuperat de la populaţie  şi agenţi economici peste 127 de miliarde de lei vechi” spune Adrian Crivac, purtătorul de cuvânt la SC Termoficare 2000.s.a.  O parte din subvenţia de la bugetul de stat n-a ajuns încă la Piteşti, şi nici nu va ajunge în perioada imediat următoare. În plus, de parcă nu erau de-ajuns atâtea probleme, furnizorul de gaze al Termoficării , EGL Gas &Power România, a cerut achitarea în avans a  unor  sume, ameninţând cu sistarea furnizării gazelor.  În aceste condiţii piteştenii riscă să rămînă de la 1 iulie, dacă nu chiar mai devreme, fără apă caldă.


Centralele de cartier, o soluţie de viitor
Administraţia locală  a început de curând demersurile pentru identificarea şi atragerea unor potenţiali investitori cu care urmează  să se asocieze în vederea realizării unor centrale termice de cartier sau de bloc. ,,Există soluţii astfel încât în iarna care vine să nu avem probleme.”, asigură Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc. Deocamdată firma Suez Energy din  Franţa se prefigurează a fi cea care va dezvolta  noul serviciu. Costul gigacaloriei, spun autorităţile locale va scădea la aproape jumătate ,,De la  peste 400 de lei cât este în prezent va ajunge la cca 200-225 de lei, ceea ce va face ca în final  facturile la utilităţi să scadă.  Centralele termice de cartier mai flexibile şi mai eficiente, vor fi amplasate pe locul actualelor puncte termice.”, explică viceprimarul Cornel Ionică. Pentru asigurarea întregii cantităţii de agent termic, Piteştiul are nevoie de peste 60  asemenea obiective. Transformare  punctelor termice în centrale de carier  nu se va face peste noapte. Procesul se va desfăşura în etape, pe parcursul cca trei ani.


80% dintre salariaţii termoficării  vor fi trimişi acasă
Cei peste 900 de angajaţi ai Termoficării stau cu sufletul la gura. Noul sistem de termoficare va acea nevoie doar de 180 de salariaţi.
,, Am auzit tot felul de zvonuri dar nimic concret. Ştiu doar că vor fi disponibilizări.Unii dintre noi avem o vârstă, avem familii de întreţinut, nu se poate să rămânem pe drumuri. Trebuie să  se găsescă o soluţie şi pentru noi.”, spune sub protecţia anonimatului unul dintre angajaţii Termoficării.
8 salarii compensatorii
“Lichidatorul  se ocupă acum de înventarierea patrimoniului termoficării iar din valorificarea activelor se vor asigura cele 8 salarii compensatorii prevăzute în contract. Este vorba de cca 200 de milioane de lei vechi pentru  fiecare dintre cei care vor pleca acasă.”, explică viceprimarul Cornel Ionică.