Neamţ: Constantin Bostan, O viaţă pe urmele cărturarului Kirileanu(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Constantin Bostan, O viaţă pe urmele cărturarului Kirileanu(PORTRET)

Directorul Bibliotecii Judeţene este un cunoscător al operei lui G. T. Kirileanu, care în urmă cu jumătate de secol şi-a donat cărţile oraşului Piatra Neamţ.

În vremea studenţiei, Constantin Bostan a făcut un curs de ziaristică, fără să ţintească însă o carieră în domeniu.

Colaborările cu ziarul local „Ceahlăul“, prin articole şi interviuri realizate din Bucureşti, l-au făcut să creadă că o să urmeze drumul jurnalisticii, dar destinul i-a pregătit altceva. Într-o vacanţă a descoperit cele 30.000 de volume ale bibliotecii documentare „G. T. Kirileanu“, cărţi care au aparţinut cărturarului   Gheorghe Teodorescu Kirileanu şi pe care acesta le-a donat în urmă cu peste 50 de ani oraşului Piatra Neamţ.

„Era un fel de minibibliotecă a Academiei, cu lucrări din toate domeniile“, îşi aminteşte Constantin Bostan. Moştenirea culturală lăsată de cărturar şi-a pus amprenta asupra tânărului ziarist, a cărui lucrare de diplomă s-a intitulat „Contribuţia la viaţa şi activitatea folcloristică a lui G. T. Kirileanu“. Două decrete i-au schimbat viaţa.  În 1969 s-a angajat la ziarul local din Piatra Neamţ, dar cinci ani mai târziu a ajuns bibliotecar, ca efect al unui decret prin care s-a desfiinţat apariţia cotidiană a majorităţii ziarelor judeţene.

Clădirea bibliotecii, afectată de inundaţii

„Printr-un alt decret, fondul de carte G. T. Kirileanu a fost mutat la biblioteca ce primise în martie calificativul de «judeţeană». Din 1990 am alăturat în titulatura bibliotecii şi numele cărturarului nemţean“, a adăugat Constantin Bostan. În 1990, când a ajuns directorul bibliotecii, instituţia avea doar două secţii de împrumut carte (adulţi şi copii), o sală de lectură, un fond de carte de artă şi două filiale de cartier (Mărăţei şi Dărmăneşti). „Acum avem 289.000 de cărţi şi, în plus, am constituit biblioteca de carte românească de la Orhei cu 22.000 de cărţi“, mai spune Constantin Bostan.

Directorul susţine că numărul cititorilor se menţine constant, în ciuda unor probleme de infrastructură.„Clădirea asta are două hibe: pânza freatică e aproape de suprafaţă, iar sticla şi betonul nu izolează termic. Prin ’76 am avut primele inundaţii şi am scos cărţile din subsol. De prin ‘78 , timp de vreo 12 ani, am lucrat la temperaturi apropiate de valorile de afară. Când era ceaţă în oraş, era ceaţă şi între rafturi“, a încheiat Constantin Bostan.

Profil

Născut: 7 noiembrie 1944, comuna Bodeşti, judeţul Neamţ.
Studii: Facultatea de Limba şi Literatura Română, Universitatea Bucureşti.
Familie: Căsătorit, are un băiat şi o fată.

Întrebări şi răspunsuri

Care mai este rolul bibliotecii publice în zilele noastre?
Biblioteca publică nu are menirea deplină, dacă vorbim doar de lectură. Omul din zilele noastre se adresează bibliotecii ca să se informeze pe un palier foarte mare de probleme, dar are nevoie şi de informaţie specializată. Avem secţii de audio-vizual, compartiment biblionet şi ghiduri turistice şi am înfiinţat spaţii pentru proiecţii şi pentru „Teatrul de joacă“. 

A scăzut interesul pentru carte în ultimii ani?
În condiţiile în care populaţia oraşului a scăzut în ultimii cinci-şase ani cu circa 15.000 de locuitori, noi ne-am menţinut cu 11.500 de utilizatori cu permis, care frecventează biblioteca.

Ce-i place
În timpul liber, lui Constantin Bostan îi place sportul, dar „cel temeinic  şi făcut cu seriozitate“. „Am fost component al echipei de baschet a Liceului «Petru Rareş»“, se mândreşte directorul Bibiliotecii Judeţene. În rest, bibliotecarul preferă să pună în valoare scrierile lui Kirileanu, căruia i-a dedicat deja cinci cărţi.

Ce nu-i place
„Nu-mi place băşcălia şi lipsa de caracter ce depăşeşte firescul“, spune directorul Bibliotecii Judeţene. Constantin Bostan este, de asemenea, deranjat de tarele umane, dar respectă diversitatea de opinie.