Oradea: Creditul prin Prima Casa, accesibil în teorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Creditul prin Prima Casa, accesibil în teorie

Patru bănci și-au prezentat ieri ofertele, dând senzația că oricine poate visa la o casă. Peste cincizeci de orădeni s-au adunat joi după-amiază în Orășelul Copiilor, pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a beneficia de programul Prima Casa.

Reprezentanții a patru bănci agreate au răspuns întrebărilor orădenilor, cu ocazia primei întâlniri cetățenești organizate de Biroul de Consiliere pentru Cetățeni Oradea, al Fundației Ruhama. Pe lângă aspectele teoretice, reglementate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 60/2009 (condiţii de eligibilitate, cuantumul maxim al creditului, perioada de rambursare) orădenii  au aflat ce fel de locuințe pot fi cumpărate prin acest program.

Ușor de obținut, greu de plătit

Din cele prezentate de Banca Transilvania, Intesa Sao Paolo Bank, Piraeus Bank și BCR, aproape oricine poate beneficia de programul guvernamental. Comisioanele sunt inexistente sau foarte mici, venitul minim lunar este la unele bănci de 450 de lei, deci, în teorie, totul pare foarte accesibil. Chiar și o familie în care soțul și soția câștigă împreună 2.500 de lei lunar poate primi, prin programul Prima Casa, un credit în valoare de 35.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, în condițiile în care soția lucrează de zece ani în confecții. În ciuda aparentei lejerități, orădenii sunt încă rezervați. “Deocamdată nu se poate vorbi de o creștere a numărului persoanelor care iau credit, grație programului Prima Casa. Cred că abia din septembrie încolo se va putea vedea dacă programul are sau nu un impact pozitiv”, a spus Erika Iovan, broker de credite. Potrivit acesteia creditele acordate prin programul guvernamental sunt mult mai avantajoase, dobânzile lunare fiind de circa 5% la creditele în euro, comparativ cu circa 10%, la creditele ipotecare în euro. Erika Iovan a observat că majoritatea clienților se orientează spre credite în euro, fiindcă astfel pot beneficia de sume mai mari.

Apartament de minimum 25 mp

Discuțiile dintre reprezentanții băncilor și orădeni au abordat cazuri punctuale, de genul creditului care poate fi obținut pentru o casă a cărei valoare este de 60.000 de euro. “La o locuință de 60.000 de euro, trebuie plătit un avans de 3.000 de euro. Pentru un credit de 57.000 de euro, rata ar fi de circa 310 euro, fără comisioane și cu rambursarea posibilă oricând”, a spus reprezentantul unei bănci. Participanții au aflat că la un credit pot fi trei codebitori, membri de familie sau prieteni. Locuința trebuie să fie liberă de orice sarcină, ipotecă sau revendicări.  În cazul unui apartament, suprafața minimă acceptată este de 25 mp, iar în cazul unei case, suprafața utilă nu poate fi mai mică de 70 mp. Reprezentanții băncilor au atras atenția că, dacă un apartament costă 60.000 de euro și valoarea justă este de 55.000 de euro, creditul de 95% se va aplica la cea de-a doua valoare.
Reacția orădenilor, în urma prezentării ofertelor băncilor, nu a fost la fel de optimistă ca cea a funcționarilor bancari. “Există niște facilități, dar sunt convinsă că cine își ia credit, chiar și prin acest program, va avea de trecut multe greutăți. Trebuie să ai venituri mari, ca să îți permiți să și trăiești”, a spus Mihaela Covaci, una dintre persoanele din public.