Gemenele care păstoresc 1.000 de oi pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două studente din Bihor s-au gândit să transforme pasiunea pentru creşterea animalelor în afacere şi au dezvoltat cu fonduri de la Uniunea Europeană o fermă de oi.

Gemenele Denisa şi Daniela Buzle (21 de ani) sunt studente la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea şi, în acelaşi timp, sunt beneficiarele unui proiect pe fonduri europene de 40.000 de euro prin care dezvoltă o fermă de oi. Fermă care acum numără 1.000 de capete. Cele două tinere au crescut la ţară, printre animale, astfel că şi-au dorit să profeseze în domeniu. Au făcut un proiect pe fonduri de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unei ferme, l-au depus şi au câştigat. Nu le-a fost uşor, mai ales din cauza birocraţiei, însă ele spun că a meritat tot efortul. Mai mult, gemenele susţin că agricultura poate fi o sursă bună de
venit.   

Pasiune moştenită

Cele două tinere au moştenit pasiunea pentru animale de la tatăl lor, cel care le susţine şi în dezvoltarea fermei. „La 20 de ani am accesat fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor fermieri în valoare de 40.000 de euro, pe măsura 112 - «Instalarea tinerilor fermieri». Nu a fost uşor, birocraţia este mare, dar tot efortul a meritat. Nici tata nu a fost de acord la început, dar am reuşit să-l convingem. Am primit banii, iar o bună parte din ei îi vom investi în achiziţionarea de teren. Ferma trebuie să se extindă în fiecare an, lucru care este şi normal“, a explicat Daniela Buzle.

Pentru Denisa şi Daniela ziua începe dis-de-dimineaţă, când pot fi întâlnite în hala cu produse lactate din Piaţa Mare, din Oradea, unde îşi vând produsele pe care le-au pregătit chiar ele sau mama lor care le mai dă o mână de ajutor atunci când este nevoie. Sunt cunoscute în piaţă, au clienţi fideli şi se laudă cu o marfă foarte bună.

Odată marfa vândută, gemenele se pregătesc să meargă la cursuri la facultate. Tinerele sunt studente la specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea. Studiile de la facultate le ajută pe cele două surori în mica lor afacere, prepararea şi comercializarea produselor din lapte de oaie.

„Părinţii mei s-au ocupat cu animalele, asta am făcut de mică şi asta ştiu să fac cel mai bine. Nu ni se pare ceva ieşit din comun pentru că este o muncă cinstită, ba chiar profitabilă“, ne-a spus Daniela.

Ambiţioase din fire, gemenele urmează şi cursurile unei şcoli post-liceale de asistente medicale. În timpul săptămânii stau la Oradea, dar dacă este nevoie de ele la ţară, nici nu se pune problema să nu meargă să muncească la fermă. În rândul colegilor de facultate, dar şi al profesorilor sunt privite cu admiraţie, puţin fiind cei care la doar 21 de ani se pot lăuda cu propria afacere. ;

Finanţare nerambursabilă pentru tineri

Gemenele Daniela şi Denisa le recomandă tinerilor să investească în agricultură. Chiar dacă nu este uşor, cu ambiţie, muncă şi pasiune, succesul este garantat, susţin tinerele.

Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Bihor susţin că din 2011 au fost înregistraţi peste  500 de fermieri sub 40 de ani. Totodată, aproape 300 au semnat contracte de finanţare în ultimele luni din 2013.

„Programul are ca şi scop sprijinirea tinerilor conducători de exploataţii. Ei sunt obligaţi prin contracte să îşi crească exploataţia agricolă cu 30% în următorii trei ani“, a explicat Cristian Buzlea, directorul OJPDRP Bihor. De aceste fonduri pot beneficia tinerii cu vârsta de maximum 40 de ani, care se instalează pentru prima dată în exploataţii agricole ca şi conducători ai acestora. Prin dezvoltarea acestor afaceri, în Bihor au fost atrase finanţări nerambursabile de peste
12 milioane de euro.

Export de miei în ţările arabe

Ferma de la ţară, din localitatea Bălaia, la aproximativ 30 de kilometri de Oradea, este una mare, dar cele două surori şi-au împărţit foarte clar sarcinile, dar şi animalele.

Pe lângă oi, fetele se ocupă şi de creşterea altor animale. Astfel că Denisa are în proprietate aproape 200 de oi, 40 de familii de albine, 3 vaci şi 2,5 hectare de teren, în timp ce Daniela se poate lăuda cu aproximativ 800 de oi, 5 vaci şi 8 hectare de pământ.

Chiar dacă au mult de muncă, tinerele nu se plâng. Ştiu să-şi valorifice foarte bine producţia. Astfel, dacă brânza şi laptele sunt vândut în piaţa din Oradea, când vine vorba despre vânzarea mieilor lucrurile sunt diferite. Aceştia ajung pe piaţa ţărilor arabe. Primăvara, sute de miei din satul bihorean sunt exportaţi în ţările arabe. Primăvara trecută peste 500 de miei au luat drumul exportului într-un singur transport. „Arabii vin primăvara de mai multe ori. Aşa putem să vindem cam toţi miei. Am dat cu 9 lei kilogramul de miel viu. Arabii sunt mari consumatori de astfel de carne. Nu merită să mergem cu mieii în pieţele de la noi“, ne-a spus Danie­la Buzle.

Iarna, afacerea merge puţin mai greu. Producţia de lapte se opreşte, iar consumul de furaje creşte. „Într-o zi în care oile nu pot fi scoase în câmp, trec şi 50 de baloţi de fân“, explică Daniela mersul lucrurilor. Până acum, iarna a fost însă una blândă, iar din primăvară lucurile vor reintra pe făgaşul normal. Agitaţia începe odată cu apariţia mieilor. Asta chiar în perioada următoare. Fetele îşi aduc aminte că anul trecut, într-o singură zi, ferma li s-a mărit cu 50 de miei. Iar munca nu-i deloc uşoară într-o astfel de zi. 

Părinţii le sprijină şi le ajută ori de câte ori au nevoie. Chiar dacă la început tatăl a fost mai sceptic în ceea ce priveşte mersul afacerii, acum el este foarte mândru de fetele lui. „Sunt ambiţioase, ascultătoare şi harnice, aşa cum poate nu sunt nici băieţii. Mă bucur că au ales să investească în agricultură. Este un domeniu care aduce profit dacă îţi place ceea ce faci“, ne-a spus Daniel Buzle, tatăl celor două surori.

Mai puteti citi:

O afacere unică în Europa înfloreşte în Bihor: fabrica de ulei de cânepă

 

FOTO Cum să faci bani dintr-o tradiţie veche de zeci de ani. Lecţia de afaceri a sătenilor din Valcău