FOTO S-a inaugurat Parcul Salca. O investiţie de peste două milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Salca

Arbori, arbuşti, bambuşi, trandafiri, plante perene, graminee sau plante acvatice sunt doar o parte din cele aproximativ 130 specii care se regăsesc în cel mai nou parc din Oradea. Este vorba despre Parcul Salca ale cărui lucrări au fost finalizate.

Au fost finalizate lucrărfile la Parcul Salca. Investiţia s-a ridicat la peste două milioane de lei, fiind amenajat un lac cu nuferi de aproape 5.000 mp. Un loc de peste 3 hectare, care până nu demult era o mlaştină a fost transformat în unul din cele mai frumoase parcuri din oraş, parc în care se găseşte cel mai mare lac artificial.

Noul parc, investiţia Administraţiei Imobiliare Oradea, a fost realizat pe malul Peţei, între zona Cantemir şi complexul Lotus, din fondurile proprii ale municipalităţii. Parcul conţine spaţii înierbate, arbori, arbuşti, plante perene, plante de apă, un labirint, un lac cu ponton şi un pasaj de trecere, un şanţ natural care deversează în pârâul Peţa, spaţii recreativ-educative, alei asfaltate şi mobilier urban: bănci, coşuri de gunoi, panouri informative, fântâni cu apă de băut, pergole, foişor, toalete ecologice etc.

”Intenţia municipalităţii a fost să ofere cetăţenilor din zonă o adevărată oază de spaţiu verde, o zonă frumoasă şi liniştită, iar în urma extinderii suprafeţei actuale acest parc va fi cel mai mare parc al oraşului. Prin pista de biciclete de pe malul Peţei acest parc va fi introdus în reţeaua verde a municipiului”, a menţionat primarul Ilie Bolojan.

În parc au fost introduse instalaţiile de iluminat şi cele de irigat automatizat, cu staţie de pompare precum şi diferite specii de plante.

Arborii plantaţi cuprind 48 de specii de foioase, 30 specii conifere, totalizând 178 de copaci, obţinându-se o suprafaţă predominant acoperită cu arbori de 10.912 mp.

O suprafaţă importantă este ocupată de gardul viu din foioase şi din răşinoase (7100 buc), care împrejmuieşte parcul şi un labirint circular medieval cu un diametru de 38,40 m, un rozariu cuprinzând trandafiri târâtori şi trandafiri agăţători pe pergole, trandafiri miniatur (460), ierburi decorative şi alte plante perene (1700), bambuşi (210), arbuşti foioase (78), arbuşti conifere (207) şi peluze.

Speciile de arbori, arbuşti, bambuşi, trandafiri, plante perene, graminee, plante acvatice reprezintă un număr de cca. 130 specii diferite, realizându-se astfel o vegetaţie bogată şi diversă, care va asigura la maturitate o diversitate volumetrică şi cromatică parcului.

Profitând de prezenţa pârâului Peţa, s-a realizat un lac având o suprafaţă de 4.875 mp, plantat cu 11 specii de plante de apă (hidrofile, nuferi : Nuphar lutea, Nymphaea alba Attraction, Nymphaea hibrid – 190 bucăţi) şi de mlaştină (higrofile - Acorus calamus Variegatus, Butomus umbellatus, Cyperus longus, Iris sibirica, Iris Levigata, Mentha Aquatica, Typha latifolia Variegata, Typha minima – 220 bucăţi), traversat  pentru a fi observată viaţa acvatică de un ponton din lemn şi  de un pasaj din blocuri de beton şi piatră naturală care să creeze o mică cădere de apă (0,20 m).

Lucrările au fost executate de către asocierea formată din SC CONSTRUCTORUL SALARD SRL  şi SC GARDENER SRL, în baza unui contract cu valoarea de 2.151.712,62 lei fără TVA.

Mai multe pentru tine:
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Văduva de la Palat, un nou rol regal inspirat de Kate Middleton. Soțul ei s-a iubit cu Pippa, sora Prințesei de Wales
Eterna divă! Jennifer Lopez, ravisantă pe covorul roșu la premiera pe Broadway a ”Good Night And Good Luck”
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
În cât timp se detoxifică ficatul de alcool?
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
Cine este cu adevărat Stegarul dac și care a fost rolul lui la protestele din stradă. A fost dus cu forța la Obregia: „Este revolta mea față de crimele constituționale care au loc în România” VIDEO
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
Suntem sau nu pe cale să repetăm istoria “tragică” premergătoare Celui De-al Doilea Război Mondial?