Cum să ai o relaţie sănătoasă de cuplu. Sfaturile psihoterapeutului: „Partenerul nostru nu are de unde să ştie ce ne dorim de la el dacă nu îi spunem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O relaţie sănătoasă de cuplu se bazează pe comunicare şi înţelegerea celuilalt  FOTO: Shutterstock

Unele cupluri radiază în permanenţă şi par să deţină un secret al fericirii. De multe ori, spun psihoterapeuţii, dragostea nu este suficientă pentru a menţine o relaţie de cuplu, de asta şi o rată mare a divorţurilor în zilele noastre. O relaţie sănătoasă se bazează pe comunicare şi empatie, pe capacitatea de schimbare şi de adaptare la nevoile celuilalt.

Tot mai des în zilele noastre auzim de divorţuri şi separări ale unor persoane care au avut o relaţie serioasă şi de lungă durată. Cele mai frecvente greşeli care duc la distrugerea relaţiei de cuplu sunt gelozia, reproşurile şi impunerea celuilalt să se schimbe şi să devină pe placul tău. 

Psihoterapeuţii spun că de maximă importanţă într-o relaţie de cuplu sunt comunicarea şi empatia. O bună comunicare cu partenerul este cheia unei relaţii de succes. 

‘’Capacitatea de a ne comunica reciproc gândurile, sentimentele şi dorinţele este foarte importantă. Partenerul nostru nu are de unde să ştie ce vrem de la el dacă nu-i spunem. De aceea, pentru ca o relaţie să se dezvolte,  plăcerile, neplăcerile, dorinţele, speranţele, visele şi problemele trebui mărturisite’’, spune psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

De asemenea, importantă este şi capacitatea de schimbare. Este de la sine înţeles că, după ani, partenerii nu mai pot fi ca la început şi implicit nici relaţiile. 

‘’Dacă unul sau ambii parteneri devin rigizi şi rezistenţi la schimbările necesare, relaţia s-ar putea încheia cu un divorţ. Unul dintre cele mai importante motive pentru care cuplurile sfârşesc astfel este pentru că nu au putut să se schimbe pentru a satisface noile nevoi şi cerinţe ale relaţiei şi ale celuilalt’’, mai spune psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Extrem de benefic într-o relaţie este timpul şi atenţia pe care o acordă unul celuilalt. Trebuie să faceţi împreună lucruri care vă plac şi vă unesc. O relaţie de cuplu însă trebuie să fe echilibrată. Niciunul dintre partener nu trebuie să renunţe la hobby-uri. 

Vă mai recomandăm:

De ce devin copiii agresivi şi cum le putem schimba atitudinea - sfaturile specialiştilor

Cum trebuie să vorbeşti despre sex cu copilul tău. Psiholog: „Nu înseamnă că discutăm viaţa sexuală a adultului“