Cel mai scump ardei iute din lume este cultivat şi expus la Iaşi. Un kilogram costă 25.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aji Charapitas, cel mai scump ardei iute din lume  FOTO Alina Batcu

Aji Charapita este considerat cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram de Aji Charapita costă între 11.000 şi 25.000 de dolari. Este un soi creat în Republica Peru.

Cel mai scump ardei iute din lume este cultivat la Iaşi, într-o zonă selectă. Un kilogram costă 25.000 de dolari. Ieşenii îl vor putea admira, începând cu 30 octombrie, într-o expoziţie unică derulată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.  

„Noutatea, la ediţia de anul acesta a expoziţiei, este prezentarea celui mai scump ardei din lume ca preţ, la nivel de kilogram, anume 25 de mii de dolari. Acesta se numeşte Aji Charapitas şi este un soi creat în Republica Peru, dar care nu este atât de iute precum este soiul Carolina Reaper. El este, undeva, apreciat la 30–40.000 de unităţi Scoville. Acesta reţine prin gustul cu totul şi cu totul special, un gust dulceag, anume o aromă de citrice, uşor acrişor”, a explicat, pentru bzi.ro, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi. 

Ardeii, care poartă denumire de Aji Charapita, provin din Peru. De câţiva ani au început să fie cultivaţi şi în Europa, însă cu mare dificultate, pentru că se adaptează foarte greu la alte condiţii climatice. Aceştia diferă de celelalte soiuri de ardei iuţi, având forma unor boabe de mazăre. Este vorba de un soi de ardei foarte căutat de restaurantele de lux, acestea fiind livrate sub formă de pudră de boia. 

În faimoasa grădină ieşeană, se află şi primele trei cele mai iuţi soiuri de ardei la nivel mondial.

„Ceea ce este interesant, la fel ca în ediţiile anterioare, ţinând cont de gradul de iuţeală legat de unităţile Scoville, noi prezentăm acei ardei «campioni mondiali», anume cei mai iuţi. Şi avem în continuare primele trei locuri la nivel mondial, la noi în Grădina Botanică din Iaşi. Recordurile noastre nu au fost detronate şi aici vorbim de 2 milioane de unităţi Scoville, grad de iuţeală, aşa cum se măsoară cu tehnicile de acum”, a mai precizat, potrivit sursei citate, prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Peste 15.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2  înregistrate în 24 de ore şi aproape 360 de decese

Actorul Alec Baldwin a împuşcat mortal o femeie pe platourile de filmare a westernului „Rust“

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”