Video Catedrala Romano-Catolică de la Iași, de vizitat. Locuri din capitala Moldovei pe care trebuie neapărat să le vezi VIDEO

0
Publicat:

Centrul Iașiului este, cu siguranță, un important punct de atracție pentru turiști. Una dintre construcțiile care fură toate privirile este cea a Catedralei Romano-Catolice „Sfânta Fecioară Maria Regină“.

Catedrala Romano Catolică Iași SURSĂ FOTO Cristian Hitruc

Situată chiar pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, impunătoarea biserică atrage, anual, turiști de toate religiile care vizitează capitala Moldovei. 

Catedrala Catolică, o clădire cu o frumusețe aparte

Aflată la doar câțiva pași de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Catedrala Romano-Catolică din Iași este cel mai mare locaș catolic din oraș, fiind ridicată în perioada 1993-2005.

Inițiativa construirii unei noi biserici a apărut în anul 1990 și a fost provocată de faptul că vechea catedrală, care se află în aceeași curte, a devenit neîncăpătoare. Realizată în stil arhitectural modern, în formă sferică prelungită în colțuri de stea, catedrala care are aspectul unei coroane regale stârnește interesul vizitatorilor. Chiar dacă este spectaculoasă la exterior, interiorul este atracția principală a bisericii.

Vechea Catedrală Romano Catolică SURSĂ FOTO Cristian Hitruc

De asemenea, în afară de acest grandios interior, la subsol se află o sală de conferințe, fiind locul folosit inițial pentru slujbe. Această catedrală face parte din ansamblul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, alături de Palatul Episcopal și vechea catedrală. Datorită acusticii foarte bune, în Catedrala Romano-Catolică au loc adesea concerte, mai ales în perioada Crăciunului. 

Pe 27 iunie s-au împlinit 139 de ani de la înființarea Diecezei de Iași

Pe teritoriul României sunt şase episcopii romano-catolice (în Bucureşti, Alba-Iulia, Iaşi, Timişoara, Satu Mare, Oradea), şase greco-catolice (în Făgăraş şi Alba-Iulia, Maramureş, Cluj-Gherla, Oradea, Lugoj, Bucureşti) şi un ordinariat pentru catolicii de rit armean. Din populaţia de aproximativ 20.2 milioane a României 5,4% sunt catolici, 86,5% sunt ortodocşi, 5,1% protestanţi şi neoprotestanţi.

Situată în estul României, în ţinutul numit Moldova, Dieceza de Iaşi a fost înfiinţată în anul 1884. Are o suprafaţă de 46.378 km pătrați, pe cuprinsul a opt judeţe, Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, cu o populaţie de 4.359.762 de locuitori, din care 4,6% sunt catolici.