Atacul furibund al directorului UMF Iaşi condamnat pentru luare de mită. Funcţionarul nu poate justifica 140.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Druguş a fost şi reţinută în acest dosar FOTO Adevărul

Directorul administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iaşi, Daniela Druguş, şi-a anunţat demisia din funcţie după ce, la finele săptămânii trecute, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Druguş susţine că a fost condamnată pe nedrept.

Directoarea demisionară de la UMF Iaşi a fost condamnată pentru abuz în serviciu şi luare de mită, primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Daniela Druguş, care ocupa funcţia de 11 ani, a catalogat decizia Tribunalului Suceava ca fiind una „profund nedreaptă şi cel puţin bizară”.

„Este o decizie care şterge cu buretele multiplele dovezi ale nevinovăţiei mele, pe care le-am adus de-a lungul celor 2 ani şi jumătate cât a durat procesul. Acceptarea ad litteram a rechizitoriului scris de un procuror cu grave şi documentate probleme de integritate şi ignorarea dovezilor evidente pe care le-am adus în apărarea mea nu face parte din normalitatea unui stat de drept. Aştept cu interes motivarea instanţei, pe care o voi ataca în apel, fiind categoric decisă să mă apăr până la momentul hotărârii definitive”, a declarat Daniela Druguş.

Aceasta se referă la faptul că dosarul prin care a fost trimisă în judecată, alături de alte persoane din conducerea UMF Iaşi, a fost instrumentat de fostul procuror DNA Emilian Eva, în prezent suspendat din funcţie deoarece este judecat pentru fapte de corupţie.

Daniela Druguş a explicat şi care au fost motivele care au determinat-o să îşi prezinte demisia. „În ceea ce priveşte funcţia pe care o deţin în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, am decis să înaintez conducerii Universităţii demisia din funcţia de director general, cu respectarea tuturor etapelor prevăzute de lege în acest sens. Decizia mea are la bază responsabilitatea pentru importanţa acestei funcţii, responsabilitatea faţă de mandatul şi încrederea acordate de Rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, şi din respect pentru „bogăţia nepatrimonială” a Universităţii - imaginea ei publică”, a mai arătat Druguş. Aceasta a mai precizat că are o carieră de 23 de ani la UMF, dintre care 11 în funcţia de director general.

Condamnările din dosarul UMF

Alături de Daniela Druguş, în dosarul de la Tribunalul Suceava au mai fost condamnaţi Vasile Astărăstoae, fostul rector al UMF Iaşi: doi ani de închisoare cu suspendare. Adrian Ciureanu, director în cadrul instituţiei a primit şi el trei ani de închisoare cu suspandare. Condamnări cu suspendare au mai primit şi alţi inculpaţi, în timp ce alţii au fost achitaţi.

Dosarul judecat la Tribunalul Suceava a vizat modul în care a fost realizată o licitaţie privind achiziţionarea unei platforme de e-learning. Procurorii au precizat că şefi din cadrul UMF ar fi trucat respectiva licitaţie, unii primind, în schimb, şi mită. 

 „În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor TLG  (reprezentant al SC Euro Management  Grup Bucureşti şi prieten cu Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian, Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de şase milioane de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene", au precizat procurorii. 

În urmă cu un an, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că Daniela Druguş, director general administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa Iaşi, nu poate justifica 523.462 de lei, echivalentul a aproximativ 142.999 de euro. La acel moment, au fost sesizate autorităţile.