Profesorul Rusalin Işfănoni a devenit cetăţean de onoare. Şi-a dedicat întreaga viaţă promovării Ţinutului Pădurenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusalin Işfănoni. FOTO: Primăria Hunedoara.

Rusalin Işfănoni a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara. Se numără printre cei mai cunoscuţi etnologi români, iar activitatea sa bogată a dedicat-o, în special, Ţinutului Pădurenilor.

Profesorul Rusalin Işfănoni a primit, joi, titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara. În vârstă de 75 de ani, Rusalin Işfănoni se numără printre cei mai prolifici etnologi români, iar activitatea sa a dedicat-o păstrării şi promovării tradiţiilor din Ţinutul Pădurenilor.

A anunţat că doreşte să înfiinţeze un muzeu al satului pădurenesc, în apropierea Castelului Corvinilor. Muzeul ar urma să arate cum se prezenta o casă pădurenească în secolele XVIII, XIX, XX, dar şi diverse ateliere ale muncitorilor pădureni. În fiecare lună, hunedorenii se vor putea bucura de un spectacol tematic, cum ar fi: joc pădurenesc, horă moldovenească, horă oltenească, menite să anime viaţa culturală a oraşului.

„Satele pădureneşti numără mai puţin de şase mii de pădureni, în timp ce în Hunedoara sunt peste 12 mii de pădureni, de aceea este o onoare şi în acelaşi timp o datorie pentru municipiul Hunedoara să acorde acest titlu domnului profesor Işfănoni”, a precizat primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, apropiat al etnologului.

Activitate bogată

Rusalin Işfănoni s-a născut în 23 martie 1944, în satul Dăbâca, din comuna Topliţa. La vârsta de 15 ani, s-a angajat în industrie ca muncitor calificat în meseriile de strungar şi lăcătuş. În anul 1964, a intrat în învăţământ ca profesor suplinitor la Şcoala Generală Hăşdău, comuna Topliţa. Concomitent, a urmat Institutul Pedagogic Timişoara, Facultatea de Filologie, apoi, în perioada 1970 - 1975, Facultatea de Filozofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. La vârsta de 22 de ani, a fost numit director la Şcoala Generală Hăşdău. A fost apoi, pe rând, director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara-Deva, primar al comunei Topliţa, director la Căminul Cultural Topliţa, muzeograf la Muzeul Satului Bucureşti, şef secţie la Muzeul Satului Bucureşti şi director la Muzeul Satului Bucureşti. Rusalin Işfănoni a publicat în reviste culturale din ţară peste 40 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante lucrări a fost cartea Pădurenii Hunedoarei, pentru care, în anul 2006, a fost distins cu Premiul Academiei Române.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Povestea catedralei din Ghelari, „perla” Ţinutului Pădurenilor. De ce era să se năruie cu totul şi cât aur s-a folosit pentru poleirea icoanelor ei

FOTO Pe urmele minelor de fier din Transilvania. Cinci locuri de neuitat din ţinutul de poveste al pădurenilor

VIDEO „Locul unde se naşte fierul”. Ce a mai rămas din marea exploatare minieră cu o istorie de peste două milenii

VIDEO Satul pustiu din munţi care atrage străini: „Chiar şi oameni din Luxemburg şi-au cumpărat case aici”

FOTO Imaginile de basm ale iernilor de altădată din satele României. Cum s-au transformat locurile de vis din anii '30