Castele țigănești sau baze de agrement în locul vechilor unități militare din județ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unitatea din Orăştie a fost transformată într-un parc de distracţii, terenul fostei UM de la Hunedoara aşteaptă investitori. Romii înstăriţi din Hunedoara îşi doresc să investească în construirea de castele în zona unităţii militare, dar primăria are propriile proiecte.

Cele aproape 90 de hectare ocupate în trecut de fosta unitate mlitară de la marginea municipiului Orăştie au primit în ultimii trei ani o utilitate nouă, mult mai atrăgătoare decât vechile cazărmi.

Terenul pe care au rămas scoase din uz, tancuri, avioane şi tunuri a devenit parc de distracţie şi muzeu militar, după ce oamenii de afaceri Emil Cristescu şi Marius Cristescu au investit în înfiinţarea complexului turistic peste 15 milioane de euro. Turiştii care vin să îşi petreacă timpul liber în fosta unitate militară sunt invitaţi să se cazeze în buncărele transformate în camere de pensiune şi chiar în tancuri.

FOTOGALERIE: De ce templul dacilor de la Sarmizegetusa este asediat de yoghini

FOTOREPORTAJ Rezervaţie unică în Europa, târâtă ani întregi prin tribunale

Autorităţile din comuna Gurasada, situată la 30 de kilometri de municipiul Deva, au avut o idee aproape la fel de inspirată. Fosta unitate militară de la marginea localităţii, denumită în prezent Gurasada Park, a devenit locul ideal de organizare a unor festivaluri în aer liber la care participă anual zeci de artişti de toate genurile muzicale şi mii de turişti din întreaga ţară.


Distracţie în depozit

Weekendul trecut în baza de agrement ocupată în perioada interbelică de un imens depozit de muniţie au venit să se distreze peste 3.000 de turişti, într-o atmosferă încinsă de trupe ca Guess Who, Luna Amară, Viţa de Vie sau Şuie Paparude. „Zona a devenit un adevărat tărâm al distracţiei”, a spus Silviu Nan, primarul comunei. Spre deosebire de terenurile fostelor unităţi din Orăştie şi Gurasada, cele peste 20 de hectare de cazărmi de la Hunedoara nu prezintă acelaşi interes pentru investiţii. „În fosta unitate militară funcţionează în prezent un adăpost de urgenţă pe timp de noapte, pentru persoanele fără astfel de posibilităţi şi se află în construcţie un adăpost pentru câinii maidanezi, unde patrupedele vor fi aduse pentru a fi igienizate şi sterilizate”, a declarat Monica Rada, reprezentanta Primăriei Hunedoara. 


În Hunedoara, în vecinătatea fostei UM au fost construite zeci de castele cu turnulețe.

Restul terenului este râvnit, deocamdată fără succes, de romii instăriţi, care în imediata vecinătate a stabilimentului şi-au construit adevărate castele cu turnuleţe. „Cartierul de palate se extinde cu repeziciune şi, în următorii ani, cu siguranţă, în locul ruinelor fostelor cazărmi vor fi ridicate palate”, este de părere Constantin Andronache (72 de ani), localnic.

În locul fostelor cazărmi vor fi ridicate palate ţigăneşti.
Constantin Andronache, localnic

Autorităţile au planuri mari pentru UM Hunedoara

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara susţin că în locul cazărmilor părăsite va fi înfiinţat, cu ajutorul finanţărilor UE, un centru modern destinat persoanelor vârstnice. „Primăria a depus un proiect în acest sens la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. În acest moment se află în evaluare”, a declarat Monica Rada, consiliera primarului. În ce priveşte vânzarea sau concesionarea terenurilor fostei unităţi, Monica Rada susţine că orice astfel de iniţiativă trebuie mai întâi să primească votul consilierilor locali.  

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.