Statul este nemilos cu persoanele infirme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu handicap nu-şi mai pot procura proteze în sistem gratuit

 Cei care aşteaptă sprijin financiar  pentru achiziţionarea protezelor strict necesare sunt deznădăjduiţi.  Peste 1.200 de gălăţeni sunt înscrişi pe listele Casei de Asigurări de Sănătate care nu are fondurile necesare pentru decontarea contravalorii dispozitivelor medicale 

Gălăţeniii cu handicap de toate tipurile ( locomotor, auditiv, asociat) trăiesc o adevărată dramă. Ei aşteaptă de câteva luni să le vină rândul pentru a primi banii necesari protezării medicale. Soluţia vâscoelastică, protezele auditive, încălţămintea ortopedică, ortezele, reprezintă doar o parte dintre dispozitivele solicitate.

Din nefericire, speranţe nu prea sunt. Asta deoarece banii pentru astfel de dispozitive s-au terminat din vară. „Noi nu mai aveam liste de aşteptare, eram la zi cu toţi bolnavii. Primul venit, primul servit.  Din păcate, pentru anul acesta am primit un buget mai mic cu 31 %  faţă de anul trecut” , ne-a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzea.

Cele mai multe solicitări sunt pentru soluţiile vâscoelastice recomandate celor care au afecţiuni ortopedice la nivelul articulaţiei genunchiului. Ca să rezolve toate aceste cereri, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi ar avea nevoie de  circa 1,1 milioane de  lei. În acest moment, au prioritate bolnavii cronici:  „Din puţinii bani rămaşi abia asigurăm pungile de colostomie, bolnavilor cronici operaţi, aflaţi în fază terminală”, spune directorul CJAS. 

Peste 1200 de persoane pe lista CJAS

Concret, la ora actuală, în evidenţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi figurează 1224 de persoane care au nevoie de dispozitive de protezare sau consumabile strict necesare.

Dintre acestea, 535 de cereri sunt pentru soluţiile vâscolelastice, în valoare totală de 450.000 de lei, 350 de cereri sunt pentru proteze auditive, 69 de cereri pentru proteze medii, 22 pentru pantofi sau ghetuţe ortopedice, 20 de orteze, în valoare de 5300 de lei, 43 de proteze pentru membru inferior, în valoare de 22.800 de lei, 48 pentru lentile intraoculare (cristalin artificial), în valoare de 13.300 de lei şi 60 de cereri pentru fotolii  rulante.

„Am mai primit o suplimentare în cursul lunii noiembrie şi am mai rezolvat o parte din cereri. Din păcate, nu putem rezolva toate cazurile. În actuala situaţie, nimeni nu poate, deocamdată, să precizeze data la care vor exista fonduri suficiente pentru a se face achiziţiile în regim gratuit şi compensat a acestor dispozitive”, a precizat directorul CJAS (Galaţi) Olimpia Buzea.


Deoarece bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate nu poate suporta obţinerea dispozitivelor de protezare gratuite sau compensate, multe persoane cu handicap locomotor sunt condamnate să rămână imobilizate la pat. 

„Socrul meu are un picior amputat şi este la pat de doi ani, de când i s-a stricat proteza. De atunci, nu am mai reuşit să-i facem rost de una nouă. Ne-am gândit să-i luăm un cărucior, dar nu ne permitem să dăm 1.700 de lei pe el. În prezent, pensia nu-i ajunge nici măcar de medicamente. Este foarte greu”, s-a plâns Irina Gherman, în vârstă de 36 de ani.

 O proteză auditivă costă şi 62.000 de lei

Având în vedere situaţia dificilă cu care se confruntă CJAS, ne-am interesat cât costă o proteză şi am aflat că preţurile sunt uriaşe. Astfel, preţul unei proteze pentru membrul inferior variază între 3.500 de lei şi  74.000 de lei, o proteză auditivă costă între 7.200 de lei şi 62.000 de lei ‚ iar o proteză de şold costă de la 66.000 de lei, până la 80.000 de lei. Menţionăm că indemnizaţia unei persoane cu handicap nu depăşeşte 300 de lei.

La începutul acestui an, judeţul Galaţi,  înregistra un număr de 8.347 de persoane cu handicap, dintre care 1.894 de persoane cu handicap locomotor, 576 cu handicap grav, fiind încadraţi în gradul I, 981 cu handicap accentuat (amputaţii) şi 336 cu handicap mediu.