Galaţi: Actorul-locatar al Teatrului Gulliver va ajunge în stradă
0Păpuşarul Aurelian Iorga locuieşte de 15 ani într-o cabină a Teatrului „Gulliver”. El va trebui să se mute deoarece clădirea a fost revendicată, iar pentru reducerea cheltuielilor bugetare Teatrul de Păpuşi va fi transformat în secţie a Teatrului Dramatic.
Pentru că nu are casă, Aurelian Iorga îşi duce traiul de zi cu zi într-o cabină minusculă cu suprafaţa de nouă metri pătraţi, aidoma celorlalte în care actorii se costumează şi se machiază.
Din cauza faptului că de 15 ani nu are o locuinţă în adevăratul sens al cuvântului, Aurelian nu are nici măcar o adresă valabilă, pe actul de identitate.
Păpuşarul se teme că va ajunge în stradă deoarece imobilul în care munceşte şi locuieşte de ani de zile a fost retrocedat proprietarului, iar conform unui proiect de hotărâre a Consiliului Local, Teatrul de păpuşi „Gulliver” va deveni secţie a Tetrului Dramatic, în sediul căruia se va şi muta. „Nu mi-a spus nimeni nimic. Am aflat din ziare că teatrul va fi desfiinţat”, a spus actorul.
Doar promisiuni
De–alungul timpului a făcut zeci de demersuri la Primărie pentru obţinerea unei locuinţe. În urmă cu trei zile, actorul a mers din nou în audienţă la primarul Dumitru Nicolae.
„Mi-a promis că mă ajuta, dar a făcut-o de atâtea ori încât am ajuns să nu-l mai cred”, susţine păpuşarul.
"City-managerul Primăriei, Florin Popa, mi-a spus că nu are cum să mă ajute. Acelaşi lucru mi l-a transmis şi directorul Teatrului Dramatic, Vlad Vasiliu", ne-a mărturisit păpuşarul.
Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a confirmat că municipalitatea va renunţa la clădirea în care funcţionează Teatrul Gulliver din cauza chiriei solicitate de proprietar:
„Plătim chirie 15.000 lei lunar. Dacă renunţăm la clădire, se va face o economie destul de consistentă la bugetul local. Cunosc foarte bine şi situaţia domnului Iorga şi vom găsi o soluţie”.
Actorul Aurelian Iorga a venit în Galaţi în 1995, imediat după ce a terminat Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, specializarea actorie-regie teatru de păpuşi. A ales să vină la Teatru Gulliver, pentru că i s-a promis, de către conducerea instituţiei şi de către autorităţi, o locuinţă de serviciu.
„Eu aveam dreptul să cer această casă deoarece la data angajării eram singurul actor cu studii de profil, iar o hotărâre de Consiliu local stipula că au prioritate la obţinerea locuinţelor de serviciu cei care cu studii superioare.
S-a organizat însă o şedinţă la teatru în care s-a stabilit că această locuinţă trebuie dată altui angajat. Salariul de actor nu-mi ajunge ca să plătesc închiriez sau sa-mi cumpăr prin bancă o garsonieră”, ne-a mai spus păpuşarul.
Imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Teatrului de Păpuşi „Gulliver” a fost revendicat şi urmează a fi retrocedat proprietarului de drept, moştenitorul Margarit Pavelescu.
Conform documentelor existente, imobilul a aparţinut familiei Maria şi Alecu Dimitriu, fiind construit în 1889 de către cei doi proprietari. În 1959, regimul comunist a naţionalizat clădirea şi a înfiinţat Teatrul de Păpuşi.