Cum au ajuns locuitorii unui mic oraş de provincie să cotizeze forţat pentru o asociaţie privată cu proptele politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila liderului UNPR în care funcţionează asociaţia finanţată obligatoriu de locuitorii Tecuciului FOTO C.C.

Contribuţia a fost stabilită în Consiliul Local al municipiului Tecuci, în 31 august 2017, pentru a asigurarea funcţionarea unui Grup de Acţiune Locală în care Primăria Tecuci are calitatea de membru simplu, alături de alte 12 entităţi de drept privat, majoritatea dintre ele societăţi comerciale, conduse de membri ai UNPR şi PSD.

Consiliul Local Tecuci a decis, într-o şedinţă ordinară desfăşurată la sfârşitul lunii august, ca locuitorii municipiului să fie cei care vor susţine financiar un Grup de Acţiune Locală (GAL) denumit „Anton Cincu”, din care fac parte alte 12 entităţi de drept privat.

Potrivit deciziei votate de aleşii tecuceni, bugetul local va achita anual, din taxele şi impozitele încasate de la locuitorii oraşului, suma de 3 lei de persoană, respectiv 104.000 de lei pe an, având în vedere că populaţia urbei este de 34.800 locuitori.

Totul ar părea absolut normal (GAL-urile s-au dovedit în multe cazuri urile pentru dezvoltarea comunităţilor locale) dacă Primăria, în calitate de membru al entităţii amintite, nu ar fi cea care suportă, de fapt, toate costurile de funcţionare ale GAL Anton Cincu Tecuci.

În acelaşi timp, locuitorii oraşului Tecuci nu au fost consultaţi dacă vor sau nu să cotizeze la această asociere, fiind puşi practic în faţa faptului împlinit: cu sau fără voia lor, banii ajung la GAL Anton Cincu.

Tecucenii plătesc, firmele private primesc

Lucrurile sunt complicate de faptul că printre ceilalţi 12 semnatari ai acordului de constituire a GAL (aprobat de Judecătoria Tecuci în data de 16 noiembrie 2016) se află nu mai puţin de nouă membri persoane juridice care realizează profit din activitatea de bază, însă cotizează sume modice (100 de lei pe an), care, însumate, înseamnă 1.200 de lei pe an, adică aproximativ 1,1% din cât plăteşte bugetul local. Însă, în ciuda contribuţiei disproporţionate, participarea la asociere a amintitelor entităţi este 51%, în vreme ce Primăria are doar 49% din dreptul de decizie.

Alţi trei membri sunt asociaţii non-profit, însă şi asupra lor planează nişte semne de întrebare. Una dintre acestea, Asociaţia Gospodarilor Oraşului Tecuci, este condusă de fostul lider al UNPR Tecuci, Traian Bălănică (candidat la alegerile de primar în 2016) şi funcţionează acasă la omul politic. De altfel, GAL Anton Cincu Tecuci are sediul în acelaşi loc (strada Mihai Eminescu nr 37, undeva la marginea de est a oraşului).

În ceea ce priveşte restul entităţilor non-profit, acestea sunt Asociaţia de Proprietari nr. 9A (una din cele 31 de asociaţii de acest fel din Tecuci) şi Asociaţia pentru Creşterea Animalelor din Tecuci (una din cele patru existente în localitate; diferenţa dintre ele este că acesta este patronată de câţiva membri ai PSD, în frunte cu Ionel Mandea). Prima dintre acestea este reprezentată în asociere de Issabela Monica Manole, nimeni alta decât persoana de pe poziţia 4 în lista de consilieri locali propusă de UNPR la alegerile din 2016.

Cârciumi şi firme ale membrilor UNPR

Traian Bălănică şi Issabela Monica Manole nu sunt singurii membri UNPR cu care Primăria Tecuci s-a asociat în GAL Anton Cincu. Potrivit actului constitutiv, fondatoarea Coninstall FXF SRl Tecuci aparţine lui Dan Istrate, şi el membru UNPR (a fost în lista de candidaţi la CL în 2016). De altfel, firma amintită are „lipici” la contractele cu Primăria, cel mai recent fiind cel pentru reabilitarea instalaţiei termice a Spitalului Anton Cincu.

Alte două firme private fondatoare – Vertical Construct Serv SRL şi Biocenter SRl – aparţin unor persoane din anturajul lui Laurenţiu Chirvăsuţă, fost senator PSD, deputat UNPR, revenit în 2016 în PSD, actualmente (din 22 august 2017) vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Activelor Statului.

În fine, în lista gupului de acţiune locală finanţat din banii tecucenilor regăsim „Ocaua lui Cuza”, o cârciumă cunoscută pentru faptul că organizează petrecerile „lumii bune” din Tecuci (acolo a fost filmată celebra petrecere a şefilor din Poliţie, unde un ofiţer de la Investigaţii Criminale s-a sărutat pe gură cu un interlop), dar şi o brutărie-pizzerie deţinută de un alt membru UNPR.

În ciuda celor prezentate aici, primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae (PSD) - cel care a iniţiat participarea CL la GAL Anton Cincu - nu vede decât avantaje în asociere. „Participarea UAT Tecuci la GAL va permite acordarea unor şanse şi condiţii egale de dezvoltare personală şi comunitară a unui număr mare de tecuceni”, a afimă edilul în expunerea de motive.

Deocamdată, în cele 10 luni de funcţionare, GAL Anton Cincu nu a generat niciun dosar de finanţare, fiind responsabilă doar de cheltuieli de circa 100.000 de lei, acoperite din bugetul Tecuciului.

Ce este şi ce face un GAL

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) se pot constitui în conformitate cu legislaţia românescă pentru a funcţiona ca entităţi de susţinere a dezvoltării regionale şi zonale. Ele au avantaje în accesarea şi gestionare de fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 şi prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pentru „sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban”.

Precizări de la GAL Anton Cincu

Preşedintele GAL Anton Cincu Tecuci, Traian Bălănică, a dorit să facă o serie de precizări legate de entitatea pe care o conduce. Într-un material trimis pe adresa redacţiei, Traian Bălănică respinge ideea de „asociaţie fantomă”, argumentând că GAL Anton Cincu a fost constituit şi funcţionează conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, acesta a precizat că GAL nu-i plăteşte chirie pentru sediu, ci doar suportă costul utilităţilor şi întreţinerea clădirii.

În acelaşi timp, preşedintele entităţii subliniază faptul că nu mai este membru UNPR, calitate din care a demisionat. În ceea ce priveşte cheltuielile de funcţionare, Traian Bălănică a precizat că acestea nu ar fi fost achitate de Primăria Tecuci ci „au fost suportate din fondurile proprii ale Asociaţiei”, fără a menţiona cât a contribuit fiecare membru în parte. Totuşi, este de spus că, potrivit hotărârilor C.L. Tecuci, banii necesari au fost alocaţi din bugetul public. Dacă, deocamdată, nu au ajuns la GAL este o chestiune care cu siguranţă va fi clarificată.

În privinţa proiectelor gestionate de GAL Anton Cincu Tecuci, preşedintele entităţii a menţionat că ar fi în lucru la Primăria Tecuci, cu sprijinul GAL, două dosare foarte importante, care vor fi puse cât de curând în practică. Este vorba de reabilitarea pe bani europeni a două clădiri, respectiv sediul primăriei şi cel al Liceului Agricol.