Fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, reabilitat după 13 ani de la condamnarea pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Iorga a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea FOTO: Ştefan Borcea

Marius Iorga, care a condus Consiliul Judeţean Vrancea în perioada 1997 - 2000, a stat după gratii patru ani şi a obţinut daune de la statul român din cauza lungimii procesului.

Marius Iorga, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 1997 - 2000, a fost condamnat în anul 2008 la 7 ani de închisoare pentru înşelăciune, fiind acuzat că ar fi împrumutat ilegal bani de la Bancorex prin intermediul firmei pe care o conducea, Spaţial International Trading.

După patru ani de executare efectivă a pedepsei, instanţa a considerat că Marius Iorga îndeplineşte condiţiile pentru a fi liberat condiţionat din închisoare. Anul trecut, acesta a cerut reabilitarea sa, iar judecătorii i-au admis cererea.

„Admite cererea de reabilitare formulată de către petentul Iorga Marius. În baza art. 533 C. proc. pen. raportat la art. 166 alin. 1 lit. a C. pen. cu aplicarea art. 15 alin. 2 din Constituţia României, dispune reabilitarea judecătorească a petentului cu privire la pedeapsa de 5 ani închisoare aplicata prin sentinţa penală nr. 1028 din 25.04.2014 a Judecătoriei Focşani, definitiva la 31.10.2014 prin d.p. nr. 262/2014 a Tribunalului Vrancea”, se arată în decizia judecătorilor focşăneni.

Marius Iorga a executat pedeapsa la Penitenciarul Focşani şi a fost eliberat condiţionat, la sfârşitul anului 2012. Nemulţumit de durata lungă a procesului penal, care a durat aproape nouă ani şi jumătate, Iorga a dat statul român în judecată, la CEDO, solicitând daune morale şi materiale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a scos de pe rol cauza Marius Iorga împotriva României, după ce Guvernul a cerut pe cale amiabilă soluţionarea conflictului, arătându-se dispus să plătească reclamantului Iorga Marius, cu titlu de satisfacţie echitabilă, suma de 2.160 euro.

Deşi reclamantul nu a fost de acord cu termenii declaraţiei unilaterale, dar CEDO a decis să scoată cauza de pe rol.

Vă mai recomandăm:

În dosarul “Bancorex”, ţeparii au fugit sau au devenit afacerişti

Fraudă cu bani europeni de proporţii, la Panciu. 122 de înscrisuri false pentru obţinerea de bani mulţi