Instruirea şomerilor, reţetă de umplut buzunarele bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor Dolj în frunte cu directoarea Mihaela Cotigă au ajuns să câştige lunar salarii de zeci de mii de lei. Banii provin din fonduri europene destinate consilierii şi formării profesionale a şomerilor.

Zeci de angajaţi ai Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Dolj, în frunte cu directoarea Mihaela Cotigă, şi-au tras salarii lunare de zeci de mii de lei din fonduri europene, sub pretextul consilierii şi reorientării profesionale a sute de şomeri din Dolj, Caraş-Severin şi Harghita. Reţeta afacerii este simplă: în calitate de furnizor autorizat de formare profesională pentru şomeri, Centrul a aplicat, în parteneriat cu agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru obţinerea unor fonduri europene pe două proiecte depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cu „materia primă“, şomerii, asigurată de agenţiile de profil, angajaţii CRFPA Dolj s-au pus pe împărţit bani în stânga şi în dreapta, nu înainte să se asigure că sume importante intră în propriul buzunar.

Încasează de cinci ori mai mulţi bani

Potrivit unei situaţii oficiale transmise la cererea „Adevărul“, salariile pe cele două proiecte au ajuns în total, în numai nouă luni, la suma de 600.000 de lei, în condiţiile în care valoarea proiectelor ajunge la câte opt milioane de lei. Cum cine împarte parte îşi face, grosul banilor a ajuns la directoarea CRFPA Dolj, Mihaela Cotigă. Sumele pe care a pus mâna l-ar face invidios şi pe cel mai bine plătit director de bancă din Bănie. Aceasta a ajuns să câştige, în luna ianuarie a acestui an, peste 50.000 de lei, în următoarele luni veniturile sale fiind diminuate până la aproximativ 20.000 de lei. Directoarea angajată şi plătită de stat să facă exact aceleaşi lucruri pe care le-a propus şi în cadrul proiectelor a declarat că pentru zecile de mii de lei încasate lunar a muncit din greu. „Sunt proiecte scrise de noi, de cei de la Centru, în timpul liber, stând aici peste program, în concediu, fără să ne plătească nimeni în perioada asta.  Sunt bani pentru care am muncit, nu e nimic ilegal. De ce n-or fi scris şi alţii proiecte?“, a declarat Mihaela Cotigă. Nu numai directoarea şi-a rotunjit veniturile în acest fel, ci şi angajaţi ai CRFPA Dolj, care au ajuns să câştige lunar de cinci ori mai mult decât încasează de la stat. Potrivit unui calcul făcut de reporterii „Adevărul“, 10 la sută din valoarea fiecărui proiect depus de CRFPA Dolj sunt cheltuieli cu salariile.

Agende, mape şi pixuri pentru şomeri

Banii nu s-au dus însă numai pe salarii. După ce s-a văzut cu venitul asigurat, conducerea CRFPA s-a pus pe încheiat contracte cu diverşi furnizori pentru organizarea unor evenimente, contracte de publicitate, echipamente IT, pentru audit financiar sau contracte pentru furnizarea produselor de birotică şi papetărie. Au fost achiziţionate inclusiv servicii de consultanţă şi reprezentare  juridică a căror valoare ar face să înverzească de invidie orice avocat craiovean. Pentru două contracte câştigate pe proiectele CRFPA Dolj, avocata Mihaela Cristina Albu a câştigat 120.000 de lei. Deşi „Adevărul“ a solicitat Centrului informaţii legate de valoarea contractelor, acestea nu ne-au fost furnizate până la închiderea ediţiei. Din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice reiese însă că acestea ajung la câteva sute de mii de lei.

Ce s-a realizat până acum? Potrivit reprezentanţilor CRFPA Dolj, au fost consiliaţi aproape 1.000 de şomeri din cele trei judeţe. „Încă nu s-au început cursurile de formare profesională“, ne-a declarat directoarea Cotigă. Nu se ştie însă dacă, la finalul şedinţelor de „meditaţie“, vreunul dintre şomerii consiliaţi îşi va putea găsi de lucru.