FOTO Tinerii cu care Constanţa se mândreşte. Afacerile de succes şi iniţiativele culturale sunt la modă şi în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Maxim este doar unul ditre tinerii antreprenori de succes ai oraşului Constanţa. FOTO Arhiva Adevărul

Lor nu le-a fost teamă să pornească de la zero şi acum îşi construiesc un nume în Constanţa. Fie că este vorba despre o bibliotecă în aer liber, un Hub gândit pentru tinerii de azi sau o afacere bazată pe transportul ecologic, toate au câştigat respectul comunităţii.

Victor Maxim nici nu a împlinit 29 ani, dar se poate lăuda cu un palmares bogat de iniţiative civice. Victor este coordonator la Let's Do it, Romania şi s-a făcut cunoscut în oraş pentru proiecte precum curăţarea plajelor dintre Mamaia şi Năvodari. După ce a monitorizat zona el a reuşit să obţină sprijinul Ambasadei Americane la Bucureşti şi zeci de soldaţi americani cantonaţi la Mihail Kogălniceanu l-au însoţit în acţiunea de ecologizare care a avut loc în iarna lui 2014.

Biblioteca Colorată şi City Hub

Dar activităţile lui Victor Maxim nu se opresc aici. El a pus pe picioare o altă iniţiativă apreciată. Biblioteca Colorată a început cu mai multe zone de lectură în diferite parcuri şi piaţete ale municipiului Constanţa. Cititori de toate vârstele puteau să împrumute cărţile oferite gratuit de Victor şi de sponsorii săi, edituri din toată ţara. 

Atunci când a venit iarna, antreprenorul constănţean ar fi putut să depoziteze toate cărţile în cutii şi să aştepte iar căldura. El a discutat însă cu reprezentanţii Tomis Mall şi a reuşit să obţină un spaţiu generos la ultimul etaj al clădirii situate în centrul oraşului Constanţa. Zona s-a transformat rapid într-o biblioteca non-conformistă în care poţi să găseşti peste 10.000 de volume din toate domeniile. Cărţile sunt noi, dar oricine poate să doneze volumele vechi de acasă. Biblioteca Colorată este deschisă de la orele 10.00 la 22.00 în fiecare zi a săptămânii.

Victor Maxim foloseşte însă spaţiul de la Tomis Mall şi pentru alte scopuri civice. City Hub, aşa cum se numeşte zona de la etajul 3, are în dotare trei săli de conferinţe, computere, o sală de proiecţie şi toate accesoriile necesare pentru un eveniment cultural sau o conferinţă susţinută de un ONG. Deocamdată, toate sunt puse la dispoziţie în mod gratuit celor interesaţi. 

Afacere pe două roţi

La capitolul "tineri antreprenori" putem să-i punem pe listă şi pe Andrei Eduard Burghelia şi Mihnea Călugăru. La numai 16 ani, cei doi elevi din Constanţa au reuşit să-şi vadă visul cu ochii. Ei au reaşizat o firmă de curierat pe bicicletă. 

Afacerea a pornit în vara anului 2014 şi tinerii se mândresc că nu poluează oraşul, dar oferă servicii de curierat ieftine şi rapide. Ideea i-a venit lui Eduard pe când avea 13 ani, dar ea nu a fost pusă în practică decât 3 ani mai târziu, odată cu participarea la o competiţie de antreprenoriat numită "Compania Anului 2014", organizată de Junior Achievement România. 

Primii clienţi nu au întârziat să apară. Tinerii garantau livrarea oricărui colet de dimensiuni rezonabile în 90 minute de la primirea comenzii. Au avut însă dificultăţi atunci când au înregistrat afacerea la Registrul Comerţului pentru că era nevoie de o persoană care avea 18 ani împliniţi care să semneze toate hârtiile. Au rezolvat totul rapid, cu ajutorul unei prietene şi acum se bucură că pot să facă bani pentru munca lor cinstită. 

Tarifele de expediţie pornesc de la 8,5 lei şi merg până la 22 lei în funcţie de zona unde trebuie livrat coletul şi de greutate. Tinerii oferă reduceri pentru clienţii noi şi nu se dau în lături nici măcar atunci când afară a nins sau este frig. 


Vă mai recomandăm:

Biblioteca Colorată are brad de cărţi. Peste 400 de volume au fost frumos aranjate pentru a crea simbolul Crăciunului

FOTO VIDEO Cultura e la modă! La Constanţa a fost deschisă prima bibliotecă într-un Mall