Constanţa: Proiectul româno-olandez „Matra“ a ajuns la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai de anvergură proiecte promovate de Inspectoratul General al Poliţiei Române în colaborare cu partenerii olandezi s-a încheiat încheiat ieri, într-un cadru festiv. Proiectul „Matra“ s-a derulat pe o perioadă de doi ani.

Beneficiarii proiectului au fost Serviciul Transporturi, Autoritatea Navală Română, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi.

În această activitate s-au implicat Ministerul Afacerilor Externe Olandez (autoritatea care răspunde de desfăşurarea acestui program),  Ministerul Olandez de Interne, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor din România.

Obiectivele urmărite şi obţinute prin derularea proiectului, au vizat crearea unui plan de securitate portuară îmbunătăţit pentru Portul Constanţa, care să servească drept model pentru alte porturi maritime, îmbunătăţirea controlului planurilor de securitate a facilităţilor portuare şi întărirea cooperării operaţionale între agenţiile de aplicare a legii în domeniul controlului trecerii frontierei şi criminalităţii portuare.

Cooperarea cu Poliţia Olandeză a permis Poliţiei Transporturi să implementeze o nouă concepţie privind gestionarea criminalităţii în sectorul naval. Au fost identificate o serie de riscuri şi forme de criminalitate comune pe căile navigabile europene şi în porturile maritime şi fluviale.

În baza analizelor de risc furnizate de partenerii olandezi, au fost iniţiate planuri de acţiune pentru prevenirea şi combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi fiscale şi a traficului cu produse contrafăcute ori piratate. În urma adoptării noului mod de lucru, numai la capitolul infracţiuni de contrabandă s-a consemnat o creştere cu 300% a numărului de constatări faţă de anul 2007, iar valoarea bunurilor disponibilizate în Portul Constanţa se estimează la aproximativ 7 milioane euro.

Conceptul de securizare portuară a fost extins la alte nouă porturi dunărene de pe tronsonul de Dunăre cuprins între Cernavodă şi Baziaş, prin semnarea Programului Partenerial dintre I.G.P.R. şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu. S-a urmărit, astfel, sporirea gradului de securitate portuară, prin montarea unor sisteme de supraveghere video, pentru realizarea unei gestionări unitare a porturilor maritime şi fluviale cuprinse în Coridorul VII pan-European Dunăre – Rin – Main, ce leagă porturile Constanţa şi Rotterdam.
Pe parcursul derulării proiectului, care a avut un buget de 400.000 de euro, specialiştii olandezi implicaţi au apreciat cooperarea cu partenerii români pe probleme operaţionale şi modul de cooperare dintre instituţiile de aplicare a legii.