VIDEO Zootehnie, haine grele - protestul fermierilor (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1000 de fermieri din Transilvania, Banat şi Moldova au mărşăluit, astăzi, pe străzile Clujului. Crescătorii de bovine sunt nemulţumiţi că nu şi-au primitanul acesta subvenţia de 570 de lei pentru fiecare animal deţinut.

GALERIE FOTO AICI

O altă nemulţumire a fermierlor este legată de preţul scăzut pe care îl primesc pentru litrul de lapte predate procesatorilor. Crescătorii de vite s-au strans într-o parcare pe strada Plevnei, de unde au pornit în marş spre central oraşului. Unul dintre fermieri pocnea dintr-un bici, un altul şi-a atârnat de gât o talangă, în timp ce crescătorii de vite veniţi din judeţul Covasna au adus după ei o fanfară. Fermierii au purtat şi pancarte pe care scrie "Noi vă dăm lapte, voi ce ne daţi?", "Subvenţii pentru bovine", "Zootehnie, haine grele", "Vrem aceleaşi subvenţii ca fermierii din UE" şi "Atenţie, înmormântaţi agricultura". Vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, a declarat că principala revendicare a crescătorilor de vite vizează acordarea subvenţiei pe cap de vacă până în 2013, pe care Ministerul Agriculturii nu o achită.

“Am o fermă de 60 de vaci, mai am şi 300 de oi. Predau 600 de litri de lapte la două zile. Primesc un leu şi opt bani pe litru. Mai vând şi la stică, că altfel, n-aş supravieţui. Noroc că noi suntem aproape de Cluj şi avem clienţi”, a declarat Miluţă Irimieş, fermier din comuna Floreşti. “Atâta vreme cât suntem la mâna procesatorilor, vom muri. Voi tăia câte o vacă pe lună, iar când nu mai am ce tăia, iat câinii, ca la chinezi”, spune cu amărărciune Irimieş. “Problema e că nu ne organizăm, să fim o forţă, că n-avem un sindicat la nivel naţional. Îşi bat joc de noi. Eu primesc 49 de bani pe litrul predat”, spune Avram Cătinean, fermier din Ocniţa, judeţul Bistriţa Năsăud.

Vor protesta şi mâine
Ajunşi în faţa Prefecturii, manifestanţii au fost dirijaţi în spatele unor grilaje de metal, pentru a nu perturba traficul rutier, în timpul mitingului. Liderii crescătorilor de bovine din Ardeal, Banat şi Moldova au urcat, apoi, în Palatul administrative, unde au fost primiţi de prefectul Florin Stamatian şi de subprefectul Vasile Cosma. “La Bucureşti nici n-a ieşit nimeni să stea de vorbă cu noi”, spune preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Mircea Ciurea. Fermierii au cerut explicaţii guvenranţilor şi cu privire la cele cinci milioane de euro pe care putea să le acorde sub formă de subvenţii agricultorilor din România, din bani europeni, dar care n-au ajuns niciodată la destinaţie. “Statul roman va plăti penalizări pentru că nu a dat aceşti bani”, spune Dan Ţandea, liderul Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine. Fermerii vor ieşi şi mâine în stradă. De data aceasta, ei au cerut autorizaţie pentru a ieşi în stradă la Copăceni, Apahida şi Floreşti.

UPDATE

Fermierii au renunţat la protestele de mâine, întrucât premierul Emil Boc le-a promis că vor avea o întrevedere.