Unul dintre cei mai buni actori ai Clujului, Endre Senkálszky, a murit la 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Endre Senkálszky  FOTO: fidelio.hu

Actorul Endre Senkálszky, membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a murit la vârsta de 100 de ani. A lucrat chiar şi cu regizorul Jenõ Janovics, unul dintre pionierii cinematografiei ardelene.

Actorul maghiar Endre Senkálszky (1914-2014) a jucat în peste 65 de spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj. A păşit pentru prima oară pe scenă în urmă cu 82 de ani.
În anul 1992 a devenit Membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, iar de-a lungul vieţii sale a lucrat cu regizori importanţi precum György Harag, Gábor Tompa şi Vlad Mugur, printre mulţi alţii, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Cariera sa a început în 1937. În 1948, înfruntând dogmele acelor vremuri, l-a creat pe Richard al III-lea, unul din punctele de apogeu ale carierei sale. În anii comunismului a reuşit să evite capcanele clişeelor construind personajele sale cu o autenticitate psihologică, ceea ce a şi predat discipolilor săi de la Institutul de Teatru.

În 1964 a fost numit, pentru o jumătate de deceniu, director al teatrului clujean. În acea perioadă, teatrul a devenit scena experimentelor de modernizare (prezentând piese de Brecht, Dürrenmatt, Miller, Tenessee Williams), iar trupa şi-a făurit o fizionomie aparte.

Tot în aceeaşi perioadă s-a pus în scenă Tragedia omului de Madách într-o viziune nouă şi originală. Un mare succes personal a însemnat rolul lui Maximus în Favoritul de Teleki–Illyés, care a analizat problematica puterii şi a moralei, a setei de putere dezlănţuite în perioada totalitarismului.

„Un simbol al carierei sale ar putea fi personajul lui Firs pe care l-a jucat la 88 de ani în Livada cu vişini de Cehov, în regia lui Vlad Mugur. Conform lecturii regizorului, piesa este ne vorbeşte despre distrugerea valorilor sub semnul utilitarismului. Performanţa lui a fost un protest împotriva poziţiei de a ne contempla destinul ca şi cum am fi condamnaţi la unicul şi ultimul gest de-a stinge lumina după noi. Poate că trăim într-o eroare fatală, dar întotdeauna a existat şi va exista un nou început - acesta a fost şi este încă mesajul lui Firs“, se mai arată în comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Premii şi distincţii: Artist emerit al RPR, Premiul Kemény János (EMKE), Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul de la Kisvárda, Premiul Szentgyörgyi István, Premiul itinerant Bánffy Miklós, a Crucea de Merit a Ordinului Republicii Ungare (secţia civilă), Premiul „Opera omnia” a societăţii Játékszíni Társaság de la Budapesta, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, ordinul Meritul Cultural al Ministerului Culturii şi Cultelor, premiul de Artist emerit al Republicii Ungare, premiul pentru întreaga activitate decernat de Breasla Criticilor de Teatru, premiul secţiei de Teatru a Academiei de Arte din Ungaria.

Ceremonia funerară va avea loc joi, 9 ianuarie, de la ora 10.30, în foaierul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. La ora 12.00, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Înmormântarea va avea loc la ora 13.00.

Mai puteţi citi:

Cinci seri de teatru. Piesa lui Silviu Purcărete „Victor sau copiii la putere“ se joacă duminică, la Cluj

Silviu Purcărete regizează, în premieră, la Teatrul Naţional din Cluj, o piesă semnată de Eugen Ionesco

VIDEO Silviu Purcărete le prezintă clujenilor primul său film „Undeva la Palilula“

În Palilula, cu Silviu Purcărete

Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim şi Silviu Purcărete, în cursa pentru cel mai bun film la Gopo