Top 17 mistere bizare ale lumii: lacul Scheletelor, „sânge“ în Antarctica, „iazurile Iadului“, pădurea unde se sinucid anual circa 100 de oameni
0Gheaţă care „sângerează“, un pod de pe care se sinucid câinii, pietre care „merg“ singure în Valea Morţii din California, „poarta spre Iad“ din Turkmenistan, pădurea sinucigaşilor şi izvoarele cu apă clocotită din Japonia sunt doar câteva dintre grozăveniile de pe pământ cărora nimeni nu le-a descoperit menirea.
Locuri uimitoare precum Insula Paştelui şi Stonehenge despre care am aflat la şcoală continuă să-şi ascundă nu doar motivele pentru care au fost clădite, ci şi cum au fost realizate aceşti coloşi de piatră.
Despre altele - precum Lacul Scheletelor din India, Pădurea Sinuciderilor din Japonia, oraşul subacvatic din Shincheng de la China - internauţii au făcut topuri şi continuă să caute explicaţii.
Câteva dintre cele mai bizare şi misterioase locuri de pe glob:
1. Valea Morţii din California - pietre care „merg“ singure şi lasă dâre în urma lor. Cercetătorii au explicat, cu argumente ştiinţifice, în 2013, cine stă la baza ciudatului fenomen fizic: vântul.
2. Cascadele sângeroase din Antarctica - în 1911 s-a raportat că o mică porţiune din gheaţa din Antarctica e roşie. Ulterior au descoperit că substanţa ce dădea acea culoare avea aceeaşi consistenţă ca sângele. Mult mai târziu s-a găsit explicaţia: peste 72 de tipuri de microorganisme, iar culoarea roşie e dată de oxidul de fier.
3. Oraşul subacvatic din Shicheng - pe fundul lacului Qiandao din China. Azi e o atracţie turistică, o amintire a Chinei antice, oraşul fiind ridicat în jurul anului 208 e.n. A fost descoperit în 1950.
4. „Poarta spre Iad“ din Derweze din Turkmenistan - situat în Deşertul Karakum. „Poarta“ a fost creată în urma prăbuşirii unei grote în 1971 şi focul e continuu din pricina gazelor ce ies la suprafaţă.
5. Pădurea Aokigahara din Japonia - mai e numită Pădurea Sinuciderii deoarece acolo se înregistrează anul circa 100 de sinucideri. De-a lungul timpului, acel loc a fost considerat unul cu conotaţii negative. Acolo erau duşi, mai demult, departe de casă, bătrânii şi lăsaţi să moară.
Pădurea Sinucigaşilor din Japonia FOTO: www.aokigaharaforest.com
6. Liniile Nazca din Peru - nici până în ziua de azi nu se ştie de ce au fost desenate acele forme pe pământ - oamnei, animale, flori şi figuri geometrice. Sunt atribuite culturii Nazca.
7. „Iadurile“ din Beppu Kyushu din Japonia - sunt izvoare cu apă caldă până la fierbinte ce atrag mii de turişti. Sunt numite „Iadul care arde” deoarece fiecare izvor e considerat un alt „etaj“ al iadului în funcţie de temperatura apei. Un izvor produce atâta abur încât ar putea alimenta un tren. Beppu are în apropiere un vulcan. O altă ciudăţenie e că acele ape înfierbântate sunt casă pentru circa 100 de crocodili, ceea ce nimeni nu găseşte o explicaţie.
FOTO Shutterstock
8. Marea Piramidă din Giza, Egipt - rămâne un mister pentru modul în care a fost construită. Scopul piramidelor egiptene îl ştim cu toţii: morminte pentru faraoni.
9. Stonehenge din Wiltshire, Anglia - doar o piatră de acolo cântăreşte vreo 50 de tone. Cercetătorii găsesc interesant că piatra pentru ridicarea complexului a fost adusă de la distanţe îndepăratate. Cum a fost clădită această construcţie şi pentru ce e o întrebare la care oamenii nu au încă un răspuns.
10. Hotelul Ryugyong din Pyongyang, Coreea de Nord - hotelul a fost construit în 1987, are mai multe restaurante, apartamente, magazine. Niciun străin nu i-a văzut interiorul. Misterul constă în cine stă acolo în condiţiile în care autorităţile zic că niciun străin nu a fost acolo, iar populaţia nu-şi permite luxul de a sta la hotel.
Hotelul FOTO Pinterest North Coreea
11. Podul din Overtoun, Scoţia, Marea Britanie - ciudăţenia acestui pod constă în faptul că nu trece un an fără ca un câine să nu se arunce de acolo. Internauţii spun că patrupezii care nu mor simt nevoia să se arunce din nou. Podul datează din secolul al XIX-lea.
12. Statuile Moai din Insula Paştelui, Chile - sunt făcute de populaţia Rupa Moai din Polinezia. O statuie cântăreşte circa 86 de tone. Din cariera Moai au fost transporate - nu se ştie cum - pe costele insulei. Recent, cercetătorii au descoperit că acestea nu sunt doar nişte capuri uriaşe, ci au şi corpuri îngropate în pământ.
13. Lacul Scheletelor din India - lacul e unul glacial, aproape de Himalaya, şi situat într-o zonă nelocuită. Ce e ciudat e că se văd schelete de pe fundul lacului, iar marginile lacului sunt pline de schelete. Locul a fost găsit în 1942 de H. Madwell şi se crede că acele rămăşiţe ar fi aparţinut unor oameni - vreo 300, zic cercetătorii - din secolul al IX-lea. Nimeni nu ştie cine nici azi sunt acei oameni care au murit acolo şi ce căutau în zonă.
FOTO travelet.com
14. Statuia lui Iisus din Abisul San Fruttoso, Italia - un obiectiv turistic subacvatic azi. Statuia a căzut în apă în 1954, aproape de Portofino, riviera italiană. Statuia marchează locul unde a murit Dario Gadzadi în 1947, primul italian ce a folost un echipament de scufundare. Italienii au lăsat acolo statuia ca să-l cinstească pe Gadzadi.
15. Pietrele Rotunde din Costa Rica - găsite în 1930 de muncitori ce tăiau jungla ca să facă loc pentru plantaţii de banane. S-au descoperit la o milă distanţă de locul lor. Nu se cunoaşte originea lor sau scopul. Se bănuieşte că ar fi fost făcute de civilizaţia indigenă, distrusă de colonizatorii spanioli.
16. Colonia Pierdută din Roanoke, nordul Carolinei, SUA - în 1585, englezii ar fi făcut aici prima colonie, iar la 3 ani distanţă, mica aşezare a fost găsită fără locuitori. Nu se ştie unde au dispărut şi ce s-a întâmplat cu ei.
17. Monumentul Yonaguni, Japonia - o atracţie subacvatică azi, descoperită în 1987. Unii zic că ar fi fost făcută de om şi ar fi fost scufundată în urma unui dezastru natural, iar alţii pun conglomeratul de piatră pe seama puterii naturii.
Mai puteţi citi: