SJU Cluj: Patru unităţi de transfuzie sanguină au autorizaţie de funcţionare. Problema majoră este deficitul de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţă  FOTO Adevărul

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Cluj-Napoca susţin că spitalul este structurat pavilionar, pe secţii, astfel că au fost organizate mai multe unităţi de transfuzie sanguină (UTS), patru dintre acestea având autorizaţie de funcţionare. Problema majoră a acestor unităţi de transfuzii este însă deficitul de personal, conform sursei citate.

”Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, fiind structurat în sistem pavilionar, a organizat mai multe unităţi de transfuzie sanguină (UTS), în conformitate cu Legea 282/ 2015, care au arondate secţiile spitalului. Patru UTS-uri au primit autorizaţie de funcţionare”, se arată într-un comunicat al SJU Cluj.

Astfel, au fost autorizate, în luna aprilie, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj unităţile de transfuzie pentru Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie I, Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie III, Secţia Clinică Chirurgie Generală I şi Secţia Clinică Neurochirurgie.

Reprezentanţii spitalului precizează că unitatea de transfuzie sanguină de la Secţia Chirurgie Generală II nu a fost autorizată, deoarece nu există un spaţiu adecvat UTS şi nu asigură un număr suficient de spaţii frigorifice, în timp ce UTS-ul de la Compartimentul ATI Ortopedie-Traumatologie nu a primit autorizaţie de funcţionare, din cauza spaţiului prea mic. UTS-ul aferent a fost arondat Secţiei Clinice Obstetrică-Ginecologie III.

Potrivit sursei citate, pentru obţinerea autorizaţiilor necesare, pe lângă amenajarea spaţiilor, au fost făcute investiţii, la sfârşitului anului 2015 şi începutului anului 2016, care au constat în dotarea UTS-urilor cu cinci încălzitoare de sânge şi plasmă, în valoare totală de 66.000 lei (cu TVA) şi trei centrigufe, în valoare totală de 6.840 lei (cu TVA). Toate secţiile spitalului sunt dotate cu termostate.

Reprezentanţii SJU Cluj spun însă că ”problema majoră a acestor UTS-uri o reprezintă deficitul de personal”.

”În afară de UTS-ul de la Chirurgie I, unde este angajat un singur asistent medical licenţiat, celelalte UTS-uri funcţionează cu medicii şi asistenţii medicali din secţia ATI, care, pe lângă atribuţiile de pe secţiile clinice, îndeplinesc şi atribuţii de UTS”, precizează sursa citată.

Ministerul Sănătăţii a publicat, miercuri, o listă cu spitalele de stat şi private fără unităţi de transfuzie sanguină autorizate, printre acestea numărându-se şi două secţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, respectiv Secţia Chirugie I şi Compartimentul ATI. Reprezentanţii spitalului menţionează însă, în comunicatul citat, că Secţia Clinică Chirurgie Generală I are unitate de transfuzie sanguină autorizată.

Ministerul Sănătăţii (MS) a centralizat situaţia autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private. Datele furnizate ministerului de către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele au fost comparate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii, potrivit MS. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de Direcţiile de Sănătate Publică.