România, între Africa musulmană şi Europa protestantă. Locul ţării noastre pe harta care împarte naţiile în funcţie de tradiţie şi emancipare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul american Ronald Inglehart susţine că 70% dintre diferenţele dintre ţări sunt date de poziţionarea faţă de valorile tradiţionale, respectiv cele seculare, şi faţă de valorile de supravieţuire, respectiv de emancipare. Africa musulmană se află la una dintre extreme şi Europa Protestantă la cealaltă. Află locul României pe această hartă.

Cercetătorul american Ronald Inglehart împarte ţările lumii pe două axe: una face referire la valorile tradiţionale în opoziţie cu cele seculare, iar alta - se referă la valorile de supravieţuire în opoziţie cu cele emancipative. La cele două extreme se află ţările africane islamice (ţări tradiţionale, aflate în faza de supravieţuire) şi ţările din Europa Protestantă (ţări seculare, aflate în faze avansate de emancipare).     

„Ronald Inglehart şi Christian Welzel (vezi figura) au realizat profilul unui număr mare de ţări/culturi, prin prisma a două axe, ca o sumarizare a datelor din World Values Survey, profil care explică 70% din varianţa diferenţelor dintre ţările/culturile analizate: (1) valori tradiţionale (de exemplu, religie, căsătorie, mândrie naţională, ascultare) vs. seculare (de exemplu, raţiune, umanism, toleranţă) şi (2) valori de supravieţuire (de exemplu, siguranţa fizică şi economică) vs. valori de autoexprimare (de exemplu, valori emancipative legate de egalitatea de şanse, libertate, autonomie etc.)”, arată cercetătorul Daniel David în „Psihologia poporului român”. World Values Survey este o reţea globală de cercetători care studiază schimbarea valorilor şi impactul acestora asupra vieţii sociale şi politice. Harta lui Inglehart a fost realizată pe baza datelor din 2015.

Valori tradiţionale sau seculare?

Axa „valori tradiţionale vs valori seculare” variază de la  -  (minus) 2,5 (valoare de care se apropie ţări precum Qatar, Ghana, Iordania) şi până la + (plus) 2,5 (valoare de care se apropie ţări precum Japonia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Germania). Pe această axă România se află undeva la mijlocul intervalului - 0,5 şi 0,0 fiind apropiată de ţări precum Indonezia, Cipru, Africa de Sud, Chile, Irlanda de Nord, Argentina, Polonia.   

Supravieţuire sau libertate

Axa „valori supravienţuire – autoexprimare (emancipare)” variază de la – 2,5 valoare de care se apropie ţări precum Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Irak, Maroc) şi până la plus 2,5 (valoare de care se apropie cel mai tare Suedia şi Danemarca, urmată de Norvegia, Islanda, Canada, Australia). România se află undeva în intervalul -1,0 şi -1,5 fiind apropiată de ţări precum Bosnia, Armenia, Palestina, Georgia, Serbia).

„România apare ca o ţară aflată în faza de supravieţuire şi într‑o fază intermediară între valori tradiţionale (de exemplu, religie, familie) şi valori seculare (de exemplu, toleranţă), cu acccent încă pe cele tradiţionale (de exemplu, religie, familie)”

Daniel David, autorul lucrării „Psihologia poporului român”

Unde se află România

„România apare ca o ţară aflată în faza de supravieţuire şi într‑o fază intermediară între valori tradiţionale (de exemplu, religie, familie) şi valori seculare (de exemplu, toleranţă), cu acccent încă pe cele tradiţionale (de exemplu, religie, familie). Valorile de supravieţuire ne focalizează puternic pe nevoia de securitate economică şi fizică, cu un etnocentrism caracterizat prin lipsă de încredere", concluzionează Daniel David.

Despre Daniel David  

Daniel David (n. 23 noiembrie 1972, Satu Mare) este profesor universitar şi directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, preşedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2004-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2011). În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New York, SUA şi directorul programului de cercetare al Albert Ellis Institute, New York, SUA.
 

Citeşte şi

Cazul Bodnariu, tradus de psihologi. De ce părinţii români educă prin pedepse, iar cei norvegieni îşi stimulează copiii prin recompense

Cum sunt românii? Concluziile surprinzătoare ale celui mai amplu studiu despre psihologia poporului român

Mai multe pentru tine:
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO